Lehti 51-52: Ajan­kohtai­sta 51-52/2006 vsk 61 s. 5293

Muistivaikeudet voivat enteillä masennusta

Essi Kähkönen

Huonontunut muisti voi olla ensimmäinen merkki alkavasta depressiosta, osoittaa Karoliinisessa instituutissa Ruotsissa valmistunut väitöskirja.

Tutkimuksen mukaan kognitiivisten toimintojen häiriöitä ilmeni jo kolmisen vuotta ennen masennusdiagnoosia. Muistiongelmia havaittiin lisäksi kolme vuotta depressiosta parantumisen jälkeen.

Jo pitkään on tiedetty, että masentuneilla muisti toimii huonommin kuin terveillä. Tiedot kognitiivisista haitoista masennuksessa ovat kuitenkin yhä puutteellisia. Yhtenä ongelmana on ollut se, että tutkimukset ovat pitkälti rajoittuneet osastohoidossa oleviin masennuspotilaisiin. Vain harva depressoitunut kuitenkaan hakeutuu hoitoon.

Myöskään sellaisia tutkimuksia ei liiemmälti löydy, joissa olisi kartoitettu kognitiivisten toimintojen yhteyttä masennuksen kaltaisiin sairauksiin, kuten ahdistuneisuuteen.

Eija Airaksisen väitöskirjassa selvitettiin depression ja ahdistuneisuuden yhteyttä kognitiivisiin toimintoihin sattumanvaraisesti valitussa joukossa 20-64-vuotiaita. Kolmivuotisessa tutkimuksessa osallistujat saivat aluksi tehtäviä, jotka mittasivat kognitiivisia kykyjä kuten muistia sekä puheentuottoa. Kun masennukseen sittemmin sairastuneiden testituloksia verrattiin terveinä pysyneiden tuloksiin, selvisi, että masennukseen ja ahdistuneisuuteen sairastuneet olivat pärjänneet muita huonommin muistiosioissa.

Lue myös

Kolmen vuoden päästä muistitoiminnot olivat sairaudestaan parantuneilla yhä heikommat kuin terveinä pysyneillä. Huonomuistisilla oli kohonnut depression riski jopa kolme vuotta tutkimuksen jälkeen.

Eija Airaksisen mukaan erot muistitoiminnoissa olivat ryhmien välillä pieniä, eivätkä haitanneet juurikaan suoriutumista arjessa. Tutkijan mukaan mielenkiintoista tuloksissa olivatkin erot itsessään. Hänen mukaansa depressiolla, kuten monilla muillakin sairauksilla, näyttää olevan varsinaista tautia edeltävä esiasteensa, jota aina ei kyetä edes havaitsemaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030