Ajan--kohtai--sta

Omega 3 -rasvahappokielto pandemian ajaksi?

Ruotsalaisasiantuntija: Useampi tutkimus on osoittanut, että omega 3 -rasvahappo heikentää immuunivastetta.

Ruotsissa pohditaan, pahentavatko omega 3 -rasvahapot influenssa A(H1N1) -pandemian seurauksia.

Magnus Lindskog Uppsalan yliopiston kliinisen farmakologian laitokselta muistuttaa rasvahapon mahdollisista terveyshaitoista.

– Tavalliseen influenssaan verrattuna H1N1 näytttäisi tekevän pahempaa vahinkoa sairastuneiden hengitystielimakalvoille. Tässä yhteydessä on hyvä nostaa esiin joitakin tutkimuksia, jotka osoittavat omega 3 -rasvahapon jopa heikentävän immuunivastetta.

Lindskog nostaa esiin muun muassa vuonna 1999 tehdyn eläinkokeen. Siinä kalaöljylisää saaneilla hiirillä havaittiin influenssavirustartunnan jälkeen huomattavasti korkeammat virusmäärät kuin niillä hiirillä, jotka olivat olleet normaalilla ruokavaliolla.

Lisäksi kalaöljyä saaneiden hiirien gammainterferonin ja tiettyjen IgA- ja IgG -vasta-aineiden tuotanto oli vähentynyt, huomauttaa Lindskog Läkartidningen -lehdessä.

Mia Flygar

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030