Ajan­kohtai­sta

Psykopatiapiirteiden kartoituksesta hyötyä nuorisopsykiatrisessa tutkimuksessa

Erityisen avun tarpeessa olevat nuoret voitaisiin tunnistaa helpommin, kertoo tutkimus.

Miia Soininen
Kuvituskuva 1

Psykopaattisten piirteiden kartoittaminen voisi olla hyödyllistä osana nuorisopsykiatrista tutkimusta. Kartoitus voisi auttaa tunnistamaan erityisen avun tarpeessa olevia nuoria.

Tämä käy ilmi LL Svetlana Oshukovan väitöstutkimuksesta. Psykopatiaa on alettu tutkia yhä enemmän alettu myös lasten- ja nuorisopsykiatriassa, sillä uusimpien tutkimusten mukaan psykopaattiset piirteet ovat suhteellisen pysyviä.

Oshukovan tutkimuksessa yleisväestössä pojilla esiintyi selvästi tyttöjä enemmän itsearvioituja psykopaattisia piirteitä, ja ne korreloivat positiivisesti muihin sosiaalisissa suhteissa esiintyviin ongelmiin.

Nuorisopsykiatrian avohoidon potilaat erosivat yleisväestön nuorista psykopaattisten piirteiden suhteen. Heillä psykopaattiset piirteet liittyivät vahvasti psykiatriseen häiriöön, masennukseen, ADHD:hen sekä käytöshäiriöihin.

– Vaikuttaa siltä, että psykopaattisten piirteiden kartoittaminen itsearviointilomakkeella on hyödyllistä ja aiheellista osana nuorisopsykiatrista tutkimusjaksoa, varsinkin silloin, jos nuorella on niin sanottuja eksternalisoivia käytöshäiriöitä eli ulospäin suuntautuvaa haastavaa käyttäytymistä, Oshukova sanoo.

Kulttuuriset tekijät vaikuttavat piirteisiin

Oikeuspsykiatrisen mielentilatutkimuksen läpikäyneistä tytöistä joka kolmas osoitti psykopaattisia piirteitä. Kokonaispisteissä ei ollut merkittävää eroa tyttöjen ja poikien välillä, mutta tytöillä oli vähemmän antisosiaalisuutta ja enemmän ihmissuhteiden epävakautta kuin pojilla. Tytöillä oli myös poikia useammin taustalla seksuaalista hyväksikäyttöä lapsuudessa.

Suomalaisen ja hollantilaisen aineiston vertailun perusteella näyttää Oshukovan mukaan siltä, että nuorten itsearvioituihin psykopaattisiin piirteisiin vaikuttavat myös kulttuuriset tekijät.

Lue myös

– Havainto täytyy varmentaa uusilla kansainvälisillä tutkimuksilla, mutta on mahdollista, että psykopatian määrittelyyn tarvitaan kansallisia referenssiarvoja. Tällä hetkellä kansallisten tutkimustulosten yleistämisessä on syytä olla varovainen.

Tutkimukseen osallistui yleisväestönä 525 suomalaisnuorta, jotka olivat 15–17-vuotiaita. Nuorisopsykiatrian poliklinikoiden potilaita oli mukana 163. Oikeuspsykiatrisen mielentilatutkimuksen läpikäyneitä oli 25. Hollannista tutkimukseen osallistui 776 nuorta.

Svetlana Oshukovan väitöstutkimus "Psychopatic traits and their relation to psychopathology in community, psychiatric outpatient and forensic psychiatric samplse of finnish adolescents" (Psykopaattiset piirteet ja niiden suhde psykopatologiaan suomalaisilla nuorilla yleisväestössä, nuorisopsykiatrisen avohoidon potilailla sekä oikeuspsykiatrisessa nuorisorikollisaineistossa) tarkastetaan Helsingin yliopistossa 16.6.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030