Lehti 13: Ajan­kohtai­sta 13/2007 vsk 62 s. 1343

Ruotsin foolihappokiista ei yllä Suomeen

Essi Kähkönen

Ruotsissa käyty kiista elintarvikkeiden foolihappolisistä ei heilauta suomalaiskäsityksiä.

Ruotsissa on pohdittu foolihapon lisäämistä jauhoihin, mutta ratkaisua aikeisiin ei ole saatu. Suomalaisasiantuntijan mukaan meillä ei ole yritettykään saada foolihappoaiheeseen konsensusta, sillä Suomessa elintarvikkeiden täydennyspolitiikka on erilainen kuin Ruotsissa.

- Suomessa on niin sanotun yleisen luvan piiriin kuuluvia täydennyksiä, kuten maidon D-vitaminointi. Muille täydennyksille pitää hakea lupa Evirasta. Lupakäytäntö tosin poistuu heinäkuussa, kun EU:n täydennysasetusta aletaan soveltaa, FT, erikoistutkija

Tero Hirvonen

Kansanterveyslaitoksesta huomauttaa.

Joihinkin yksittäisiin mehu-, muro- ja energiajuomamerkkeihin on lisätty Suomessa foolihappoa. Hirvosen mukaan yleiseen täydennykseen ei ole lähdetty kahdesta syystä.

- Tietoa foolihapon hyödyistä ja riskeistä ei ole tarpeeksi. Toiseksi foolihappo on niin sanotun kapean turvamarginaalin ravintoaine, jossa saantisuositus ja hyväksyttävän saannin yläraja ovat lähellä toisiaan. Olisi siis vaikea löytää täydennystasoa ja elintarviketta, joilla täydennys kohdistuisi oikein - siis liian vähän saavat saisivat tarpeeksi, mutta kukaan ei saisi liikaa, Hirvonen perustelee.

Lue myös

KTL:ssa on tutkittu erilaisia elintarvikkeiden täydennysvaihtoehtoja ja tultu siihen tulokseen, että foolihapolla täydentäminen olisi turvallisinta ja tehokkainta silloin, kun täydennys tehtäisiin moneen elintarvikkeeseen pienellä pitoisuudella.

- Pelkkä jauhojen täydentäminen on tehotonta.

Erikoistutkija pitäisi foolihappokeskustelussa mielessä myös sen, että foolihappo peittää B12-vitamiinin puutteen.

- Hyötyihin voisi laskea tutkimusten osoittaman aivohalvauksen riskin alenemisen.

Foolihapon vaikutuksista kerrotaan myös sivulla 1346.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030