Lehti 14-15: Ajan­kohtai­sta 14-15/2007 vsk 62 s. 1471

Sairaankuljetusliitto tyrmää STM:n selvityksen ensihoidosta

Miia Soininen

Suomen Sairaankuljetusliitto ry teilaa sosiaali- ja terveysministeriön teettämän selvityksen ensihoito- ja sairaankuljetuspalveluiden kehittämisestä. Selvitysmies Markku Kuisma luovutti ensihoidon alueellistamista ehdottavan raportin STM:lle tiistaina.

Sairaankuljetusliitto ei hyväksy kiireellisen sairaankuljetuksen kanavoimista aluepelastuslaitoksille. Liiton mukaan esitys johtaisi erityisesti kiireellisen sairaankuljetuksen palvelutuotannon kärsimiseen ja toisi vakavan takaiskun harvaan asutuille seuduille.

Liiton edustajat pelkäävät, että raportin toimintalinja voi viedä ensihoito- ja sairaankuljetuspalvelut alle 5 000 asukkaan paikkakunnilta viiden vuoden kuluttua.

Liitto näkee, että pelastuslaitokset ovat hyvin erillään terveydenhuolto-organisaatiosta. Liiton mukaan ei ole myöskään osoitettu, että yksityinen sairaankuljetus ei täyttäisi sopimuksiinsa kuuluvia tehtäviä nykyiselläänkin.

Lue myös

Sairaankuljetusliitto pitää hyvänä, että selvitys kiinnittää huomiota maksujärjestelmän yksinkertaistamiseen ja joustavoittamiseen. Liitto yhtyy myös raportin näkemyksiin alan pätevyysvaatimuksista ja tutkintojen kehittämisestä.

Kuisman raportin mukaan ensihoidon ja sairaankuljetuksen järjestämistä ja rahoittamista koskevat säädökset ovat jääneet jälkeen samalla, kun itse toimintaa on kehitetty vastaamaan nykypäivän tarpeita. Myös apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkka kiinnitti huomiota sairaankuljetus- ja ensihoitojärjestelmän ongelmiin tammikuussa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030