Lehti 40: Ajan­kohtai­sta 40/2016 vsk 71 s. 2482 - 2485

Selkeä resepti lisää potilasturvallisuutta

Selkeys korostuu sähköisen reseptin aikakaudella. Reseptin kirjoituksessa kannattaa palata ajoittain perusteisiin. Tietyt puutteet toistuvat.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1

”Omalle tekstille tulee helposti sokeaksi, ja samat virheet toistuvat.”

Tuula Sassi

Kuvituskuva 2

Proviisori Eija-Leena Kärkimaan mukaan valtaosa resepteistä on ohjeiden mukaisia, mutta parantamisenkin varaa on.

Kuvituskuva 3

Kirjoita kokonaisia sanoja suomeksi

Ole selkeä. Kirjoita sanat kokonaisina ja suomen kielellä. Mikä on lääkkeen käyttötarkoitus? Otetaanko lääkettä säännöllisesti vai tarvittaessa? Nämä ovat tuttuja perusasioita reseptin kirjoittamisesta.

Vaikka valtaosa reseptimerkinnöistä on selkeitä ja ohjeiden mukaisia, tietyntyyppiset epäselvyydet toistuvat. Perinteisestä lääkärin käsialojen tulkinnasta on apteekeissa päästy, mutta tulkitsemista ja tarkistamista riittää edelleen.

Apulaisylilääkäri Tuula Sassi Kainuun sote -kuntayhtymästä ja proviisori Eija-Leena Kärkimaa valottavat reseptinkirjoituksen kompastuskiviä, joissa lääkärin kannattaa olla tarkkana.

Virhe voi syntyä tekstiä muokattaessa

Sähköinen resepti nopeuttaa työtä lääkärin vastaanotolla ja apteekissa. Lisäksi se tuo joustavuutta, kun potilas voi hakea lääkkeensä mistä apteekista haluaa ja reseptin uusiminen onnistuu sähköisesti.

– Sähköinen resepti on valtava uudistus, sanoo Sassi.

Sähköisen reseptin piti muuttaa apteekin työtä niin, ettei siellä enää tarvitse naputella reseptien tekstejä tietojärjestelmään. Jos lääkärin kirjoittamat reseptimerkinnät ovat puutteellisia tai epäselviä, niitä kuitenkin joudutaan yhä muokkaamaan, jotta potilas saa selkeän ohjeistuksen lääkkeen käyttöön.

– Lääkärin sähköiseen reseptiin kirjoittama teksti menee suoraan lääkepakkaukseen liimattavaksi annosohjeeksi, ellei sitä muokata apteekissa, kertoo Kärkimaa.

Ei ole harvinaista, että reseptissä lukee käyttöohjeena vain esimerkiksi 1x1. Sen apteekki muuttaa muotoon 1 tabletti kerran päivässä. Tekstejä apteekissa muokattaessa voi tulla myös virheitä. Siksi olisi parempi, että lääkäri itse kirjoittaisi käyttöohjeen oikeaan muotoon.

– Virheen mahdollisuus on siinä, kun deletoidaan lääkärin kirjoittamaa tekstiä ja korjataan sitä selvempään muotoon, Kärkimaa kertoo.

Selkeys ja täsmällisyys helpottavat kaikkien työtä, kun apteekista ei jouduta soittamaan lääkärille ja varmistamaan, että lääkemääräys on sellainen kuin lääkäri tarkoitti.

Reseptien kirjoittamiseen on selkeät ja yksinkertaiset ohjeet: ei lyhenteitä, sanat suomeksi, lääkkeen käyttötarkoitus näkyviin. Sic!-merkintä tarvitaan, jos lääkettä tarkoituksella määrätään ohjeistuksesta poikkeavasti.

– Ohjeistuksen mukaan lyhenteitä ja sanojen katkaisuja ei saisi käyttää, mutta kyllä niitä edelleen näkee paljon käytettävän, harmittelee Sassi.

Myös Sassi saa toisinaan puheluita apteekista. Apteekki saattaa haluta varmistaa vaikkapa lapsipotilaan painon.

– Apteekit ovat niissä asioissa äärimmäisen tarkkoja, ja se on minusta hyvä asia, hän sanoo.

Muista käyttötarkoitus

Lääkkeen käyttötarkoitus unohtuu reseptistä välillä, vaikka se on tärkeä tieto potilaalle. Aina ihmiset eivät tiedä, mihin vaivaan he mitäkin lääkettä käyttävät. Kun apteekissa vaihdetaan vaihtokelpoisia lääkkeitä, vaihtuvat kauppanimet sekoittavat potilaita entisestään.

Sassi pohtii, että ehkä työnsä kiireiseksi kokevat lääkärit eivät aina ehdi kunnolla oikolukea omaa tekstiään.

– Omalle tekstille tulee helposti sokeaksi, ja samat virheet toistuvat, Sassi sanoo.

Hän muistuttaa, että potilastietojärjestelmissä on mahdollisuus oman reseptuurin tallentamiseen. Lääkäri voi tallentaa tavallisimmin kirjoittamansa lääkkeet reseptipohjina omalle tietokoneelle.

– Sieltä ne on helppo hakea valmiina kirjoitettuina resepteinä, joita voi muuttaa vain siltä osin, kuin tarve vaatii.

Miten tilanteeseen saataisiin parannusta?

– Kai se lähtee meistä itsestämme. Tunnistetaan ongelma ja yritetään kirjoittaa resepti niin yksinkertaisella tavalla, että potilaat sen ymmärtävät, Sassi pohtii.

Muista sic!

Muista sic!-merkintä, kun määräät lääkettä normaalista poikkeavan annoksen tai jos esimerkiksi määräät miehille tarkoitettua lääkettä naiselle.

Lue myös

Apteekissa luetaan vain Pharmaca Fennican annosohjeistuksia. Jos potilasohjeet poikkeavat niistä, apteekista joudutaan soittamaan lääkärille ja varmistamaan asia. Sic!-merkinnällä lääkäri kertoo apteekille, että ohjeista poikkeaminen on harkittua, eikä vahinko.

– Lastenlääkärit muistavat sic!-merkinnän kiitettävästi, Eija-Leena Kärkimaa on huomannut.

Kirjoita kokonaisia sanoja suomeksi

Annostusohje tulee kirjoittaa mahdollisimman täydellisesti ja potilaalle ymmärrettävässä muodossa. Kirjoita kokonaisia sanoja ja vältä vierasperäisiä sanoja.

Ei milligrammoina vaan tabletteina

Kirjoita annosohjeeseen lääkkeen määrä tabletteina, ei milligrammoina. Apteekissa milligrammoina ilmoitettuun annosohjeeseen kyllä lisätään tablettimäärä, mutta muuntamisvaiheessa piilee jälleen inhimillisen virheen mahdollisuus.

Mihin vaivaan lääke on tarkoitettu?

Lääkkeen käyttötarkoitus on ilmoitettava aina, jollei sen poisjättämiseen ole perusteltua syytä. Tieto on kirjattava sille varattuun kenttään, ei annostusohjeeseen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030