Lehti 33: Ajan­kohtai­sta 33/2016 vsk 71 s. 1935

Sote muuttaa myös työterveyshuoltoa

Anne Seppänen

Sote-uudistus ei muuta työterveyshuollossa mitään, mutta toisaalta se muuttaa koko työterveyshuollon toimintaympäristön. Kukaan ei vielä tiedä, mitä siitä seuraa.

– Mikään järjestelmän osa ei pysy muuttumattomana, kun koko järjestelmä muuttuu. Vaikkei hallitus nyt koske työterveyshuoltoon, työterveyshuolto on aina ollut riippuvainen siitä, mitä muussa terveydenhuollossa tapahtuu, pohtii Työterveyslaitoksen tutkimus- ja palvelukeskuksen johtaja Jorma Mäkitalo.

Työterveyshuollon perusteet jäävät nyt entiselleen. Työterveyshuollon järjestäminen on jatkossakin työnantajan vastuulla. Työterveyshuoltoon kuuluu lakisääteinen ennaltaehkäisevä puoli ja vapaaehtoinen sairaanhoito. Myös rahoitus säilyy entisellään.

– Hallitus on linjannut, että työterveyshuoltoa kehitetään enemmän erikoisalan suutaan, mutta sitä ei ole lähdetty sote-uudistuksen tässä vaiheessa viemään eteenpäin, sanoo Mäkitalo.

Hän tulkitsee tilannetta niin, ettei hallitus halua nyt romuttaa työssäkäyvien palveluja. Ne säilytetään ainakin toistaiseksi ja katsotaan, mitä työterveyshuollon käytölle tapahtuu sote-uudistuksen myötä.

Mäkitalo ennakoi, että jos uudistus onnistuu, mahdollisesti työterveyshuollon sairaanhoidon painoarvo vähenee, kun se nyt on työssäkäyville toimivin tapa päästä lääkäriin.

Lue myös

Jos hoidon saatavuus perusterveydenhuollossa parantuu ja uuden soten tuoma valinnanvapaus viehättää ihmisiä, he eivät ehkä enää menekään työterveyshuollon sairaanhoitoon.

Tämän myötä työnantajat eivät ehkä enää koe tarvetta tarjota työterveyshuollon ohessa sairaanhoitoa.

Monet työterveyshuollon palveluntuottajat todennäköisesti jatkossa tuottavat myös valinnanvapauden piirissä olevia perusterveydenhuollon palveluja. Silloin tulee eteen kysymys siitä, miten lääkäriresurssit riittävät työterveyshuollossa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030