Ajan­kohtai­sta

Suolan vähentäminen pienentää sydänsairauksien riskiä neljänneksen

Riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin pienenee vastaavasti viidenneksen.

Suolan vähentäminen ruuassa pienentää sydän- ja verisuonisairauksien ja aivohalvauksen riskiä 25 prosenttia. Todennäköisyys kuolla näihin pienenee vastaavasti viidenneksen.

Näin kertoo BMJ:n verkkosivuilla julkaistu yhdysvaltalaistutkimus. Tuloksiin päästiin, kun koehenkilöt vähensivät päivittäin käyttämänsä suolan määrää kymmenestä noin seitsemään grammaan eli 25–35 prosenttia verrokkeihin nähden. Henkilöitä seurattiin 10–15 vuoden ajan.

Tutkimukseen osallistuneilla reilulla 3 000 koehenkilöllä oli lievästi kohonnut verenpaine.

Suolan käytön on tiedetty olevan yhteydessä verenpaineeseen, mutta tarkempi vaikutus sydän- ja verisuonisairauksien ilmaantuvuuteen ja niiden aiheuttamiin kuolemiin on ollut epäselvää.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030