Lehti 16: Ajan­kohtai­sta 16/2007 vsk 62 s. 1599

Suomen lääkärikunta on maailman naisvaltaisimpia

Miia Soininen

Suomen lääkärikunta on maailman naisvaltaisimpia. Suomi on OECD:n naislääkäritilaston kärjessä, mutta eniten naislääkäreitä löytyy ehkä Suomenlahden eteläpuolelta Virosta.

OECD:n vuoden 2002 terveystietoihin perustuvan NationMasterin tilaston mukaan Suomessa on eniten naislääkäreitä tutkimuksen 17 muuhun OECD-maahan verrattuna. Suomessa 50,7 % lääkäreistä on naisia. 18 OECD-maan lääkäreistä naisia on keskimäärin 32,3 %.

- Ihmettelen sitä, että erot ovat niin selviä. Ruotsissakin naislääkäreitä on vain alle 40 %, Lääkäriliiton tutkimuspäällikkö Jukka Vänskä sanoo.

Tilastossa ei ole mukana Viroa, joka ei kuulu OECD:een. Virossa naislääkärien osuus on huikea. Viron lääkäriliiton pääsihteerin

Katrin Rehemaan

mukaan maan lääkärikunnasta 70-75 % on naisia.

Miehet katoavat joiltakin erikoisaloilta

Suomen lääkärikunta naisistuu edelleen vahvasti. Jukka Vänskä muistuttaa, että sama ilmiö koskee muitakin korkeakoulutettuja ryhmiä.

Lue myös

Lääkäriliiton tietojen mukaan vuoden alussa alle 30-vuotiaista lääkäreistä naisia oli 70 % ja 30-39-vuotiaista 63 %. Kaikista lääkäreistä naisia oli 51 %, mikä vastaa OECD-tilaston lukua. Työssä olevista lääkäreistä naisia on vielä enemmän, 54 %.

- Meillä on erikoisaloja, joilta miehet ovat lähes katoamassa. Esimerkiksi gynekologiasta miehiä ei juurikaan enää valmistu, Vänskä toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030