Ajan­kohtai­sta

Tarvitseeko kaulan imusolmukkeet poistaa?

PET-TT-seuranta toi yhtä hyvät tulokset pään ja kaulan alueen paikallisesti levinneiden syöpien hoidossa kuin kaulan imusolmukkeiden poisto varmuuden vuoksi.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

PET-TT-seuranta toi tutkimuksen mukaan yhtä hyvät tulokset pään ja kaulan alueen paikallisesti levinneiden syöpien hoidossa kuin kaulan imusolmukkeiden poisto varmuuden vuoksi.

NEJM-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin, riittääkö pään ja kaulan alueen kaulalle levinnyttä syöpää sairastavien hoidossa PET-TT-seuranta vai onko parempi poistaa kaikilta imusolmukkeet varotoimenpiteenä.

Potilaat sairastivat pään ja kaulan alueen syöpiä, jotka olivat levinneisyydeltään vaiheessa N2 tai N3. Potilaat olivat saaneet sairauteensa kemosädehoidon ja heistä 84 prosentilla oli suunielusyöpä. Kolmella neljästä syöpänäyte oli todettu HPV-positiiviseksi.

Tutkittavia oli yhteensä 564. Heistä 282:lle tehtiin suunnitellusti kauladissektio ja 282 ohjattiin PET-TT-kuvaukseen, joka tehtiin 12 viikon kuluttua kemosädehoidon loppumisesta. Hoito päätettiin kuvauslöydön mukaan. Seuranta-ajan mediaani oli 36 kuukautta.

Tulos tukee Suomen hoitokäytäntöä

Tutkimuksen mukaan elossaololuvut kahden vuoden kohdalla olivat molemmilla ryhmillä yhteneväiset. Ryhmälle, jota seurattiin PET-TT:llä, tehtiin vähemmän kaulaleikkauksia. Heidän hoitonsa myös maksoi vähemmän.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien professori Antti Mäkitie Helsingin yliopistosta kertoo, että Suomessa PET-TT-seurantaan siirryttiin tämän potilasryhmän kohdalla joitakin vuosia sitten. Mäkitie on pään ja kaulan alueen syöpien kansallisen hoitoprotokollan laativan onkologiatyöryhmän puheenjohtaja.

– Tässä tutkimuksessa oli korkea näytönaste. Hienoa, että tutkimus tukee meillä vallitsevaa hoitokäytäntöä.

Mäkitien mukaan hengissä selvinneiden osuudet olivat tässä tutkimuksessa yllättävän korkeat, PET-TT-seurantaryhmässä 81,5 prosenttia kahden vuoden kohdalla.

– Suomessa tautikohtainen kahden vuoden elossaololuku on suunielusyövässä vastaavalla ryhmällä hieman alle 80 prosenttia. Luku pienenee vielä, kun otetaan huomioon myös muut kuolinsyyt.

Mäkitien mukaan syy voi löytyä HPV-ilmaantuvuudesta. Kun tässä tutkimuksessa HPV löytyi syöpänäytteistä 75 prosentilta potilaista, vastaava osuus esimerkiksi Helsingin aineistossa on noin 65 prosenttia.

Lue myös

– HPV-infektioon liittyvät syövät reagoivat hoitoon paremmin ja tämä voi olla osaselitys. Toisaalta tällaisessa valikoidussa tutkimusaineistossa eloonjäämistulos on aina jonkin verran parempi.

Suunielusyöpä yleistyy

Pään ja kaulan alueen syövistä esimerkiksi kurkunpääsyövän ilmaantuvuus on vähenemässä, koska tupakointi vähenee. Sen sijaan alkoholinkäyttöön liittyvä suuontelon syöpä sekä suunielusyöpä lisääntyvät. Suunielusyövästä on vähitellen tulossa yleisin pään ja kaulan alueen syöpä. Syynä on ainakin osittain HPV-infektioon liittyvien tautitapausten yleistyminen.

– HPV-rokotuksella voisi olla vaikutusta myös suunielusyövän ilmaantuvuuteen. Mielestäni pojatkin pitäisi rokottaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030