Ajan­kohtai­sta

Terveellinen ruoka onkin edullista

Erityisesti runsaskuituinen ruoka pienentää kauppalaskua, kertoo suomalaistutkimus.

Yleinen uskomus terveellisen ruoan kalleudesta ei välttämättä pidä paikkaansa. Erityisesti runsaskuituinen ruoka osoittautui edulliseksi, kertoo Kuopion yliopiston ja Kansanterveyslaitoksen tutkimus.

Tutkimukseen osallistui 498 keski-ikäistä, ylipainoista henkilöä, joilla oli todettu hieman koholla oleva verensokeri. Osa sai tehostettua ruokavalioneuvontaa ja piti ruokapäiväkirjaa, jonka perusteella laskettiin ruokiin menevä summa.

Tuloksista ilmeni, että vaikka neuvontaa saaneet muuttivat ruokavaliotaan suositusten suuntaan, ruokien ostamiseen kuluva rahamäärä ei noussut. Kauppalasku pieneni hieman. Erityisesti runsaskuituista ruokaa syövillä lasku oli muita pienempi.

Ruokavalion kustannuksia selittivät myös sukupuoli ja ikä. Miehet ja nuoremmat kuluttivat ruokaan eniten rahaa, sillä heidän ravinnontarpeensa on suurin. Myös korkeampi koulutustaso oli yhteydessä suurempiin ruokakustannuksiin.

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi tuoreet kasvikset mielletään usein kalliiksi, mutta toisaalta suositeltavat kuitupitoiset täysjyväviljatuotteet ovat varsin edullista ruokaa. Ruokavalion hintaa arvioitaessa on tärkeää huomata, että joidenkin ruokien käytön lisääminen vastaavasti vähentää toisten ruokien kulutusta ja niihin menevää rahamäärää. Tutkimukseen osallistuneet vähensivät muun muassa mehujen, juuston, lihan ja alkoholijuomien kulutusta.

Tutkimus julkaistiin toukokuun Diabetes Care -lehdessä (2007;30;1275).

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030