Lehti 7: Ajan­kohtai­sta 7/2007 vsk 62 s. 604

Terveyspuntari kertoo kotikuntasi sairaudet

Ulla Järvi

Haluatko tietää, mitä ihmiset kotikunnassasi sairastavat?

Kelan internet-palvelu Terveyspuntari tarjoaa ilmaiseksi kattavia sairaustilastoja. Nyt puntariin on päivitetty vuoden 2005 luvut. Jokaiselle Suomen kunnalle on laskettu Kelan rekisteritietojen avulla indeksiluku, joka kertoo, miten tervettä tai sairasta väestö on suhteessa koko maan keskiarvoon.

- Terveyspuntari kertoo luotettavasti sen, mitä sairastetaan. Mutta tilastoluvut ja indeksit eivät pysty vastaamaan siihen, miksi näin on, toteaa Kelan terveystutkimuksen päällikkö Timo Klaukka.

Uusimpien tietojen mukaan ihmiset ovat parhaassa kunnossa Ahvenanmaan ja Turun saaristossa sekä pääkaupunkiseudulla. Heikoin terveystilanne taas on Kainuussa ja Savon kolmessa sairaanhoitopiirissä. Sairastavuus on lisääntynyt muun muassa Kymenlaaksossa ja Etelä-Pohjanmaalla.

- Tilastomme kertovat, että Kymenlaaksossa sairastetaan aiempaa enemmän sydän- ja verisuonitauteja. Etelä-Pohjanmaalla taas tyypin 2 diabetes on lisääntynyt, Klaukka toteaa.

Hänen, joka haluaa vastauksia miksi-kysymyksiin, kannattaa jatkaa muiden palveluntuottajien ja tutkimuslaitosten kotisivuille.

Lue myös

- Esimerkiksi Kansanterveyslaitoksen tuottamiin aikuisten terveyskäyttäytymistutkimuksen tilastoihin, joista käy ilmi muun muassa se, että eteläpohjalaiset ovat lihoneet jo jonkin aikaa. Etenkään miehet siellä eivät harrasta useinkaan mitään liikuntaa. Toisaalta siellä on täysraittiita ihmisiä keskimääräistä enemmän. Näiden tietojen jälkeen voidaan jo ryhtyä vetämään tiettyjä johtopäätöksiä esimerkiksi terveydenhuollon tarpeellisista interventioista, Klaukka sanoo.

Kenelle Terveyspuntari on sitten tarkoitettu?

- Terveyspuntarin kaltaiset tiedot ovat varmasti tarpeellisia kuntapäättäjille, terveydenhuollon päättäjille ja suunnittelijoille sekä kenelle tahansa lääkärille, joka tarvitsee terveystietoa työnsä tai tutkimuksensa tueksi, uskoo Timo Klaukka.

Myös kuka tahansa valistunut suomalainen voi olla kiinnostunut terveystilastoista, joita Kelan asiantuntijat ovat myös sanallisesti selittäneet sairaanhoitopiirikohtaisissa selostusosissa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030