Lehti 5: Ajan­kohtai­sta 5/2007 vsk 62 s. 374

Vitamiinien liikasaannin riski kasvaa

Essi Kähkönen

Uusi EU-asetus antaa tuottajalle vapaammat kädet lisätä elintarvikkeisiin vitamiineja ja hivenaineita - siispä liikasaannin riski samalla kasvaa. Luvanvaraisesta ruoka-aineiden täydennystavasta siirryttiin tammikuun lopussa ilmoitusmenettelyyn, jota aletaan soveltaa heinäkuun alusta.

- Täydennettyjen elintarvikkeiden tarjonta todennäköisesti lisääntyy ja on mahdollista, että sellaisia käyttävät saavat tiettyjä ravintoaineita liikaa, ylitarkastaja Annika Nurttila Evirasta huomauttaa.

Nurttilan mukaan liikasaannin vaara koskee erityisesti sellaisia vitamiineja ja kivennäisaineita, joiden turvamarginaali on kapea. Tällaisia ravintoaineita ovat A- ja D-vitamiinit, foolihappo, niasiini ja kaikki kivennäisaineet. Uhkana on mm. raudan liikasaanti.

Lue myös

- Kuluttajan on syytä lukea elintarvikkeiden sekä ravintolisien pakkausmerkinnät huolellisesti ja miettiä, onko kyseinen valmiste todella tarpeen. Vitamiinien ja kivennäisaineiden liikasaannilla arvellaan olevan lukuisia, osin tuntemattomia vaikutuksia ihmiskehoon.

Lääkäreiden on Nurttilan mukaan ensi kesästä eteenpäin syytä muistaa liikasaannin riskit, kun asetusta aletaan soveltaa käytäntöön.

- Tärkeintä on, että lääkäri osaa anamneesia tehdessään kysyä oikeita asioita.

Lue koko uutinen: www.laakarilehti.fi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030