Lehti 24: Ajan­kohtai­sta 24/2017 vsk 72 s. 1545

WannaCry-haittaohjelma löytyi TYKS:sta

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Turun yliopistollisesta keskussairaalasta on löytynyt WannaCry-haittaohjelma. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tietohallintojohtaja Yrjö Koivusalo kertoo, että virus löytyi kuvantamiseen liittyvistä koneista. Koneet oli kytketty samaan verkkoon noin 7 000 perustyöaseman kanssa.

– Riski leviämiseen oli toki, mutta kaikki normaalit työasemat oli päivitetty kuntoon jo silloin heti, kun haitta-ohjelma havaittiin keväällä. Nyt haittaohjelmalla ei ollut mitään mahdollisuutta levitä laajemmin. Lääkintälaitteisiin ei voi omin voimin päivitellä virustorjuntoja eikä käyttöjärjestelmiä, vaan laitetoimittajan on huolehdittava siitä.

Tietohallintoylilääkäri Pirkko Kortekangas jatkaa, että mitään katkosta tai ongelmia ei aiheutunut kuvantamiseen viruksen takia.

– Mitään hoitoa haittaavaa häiriötä ei syntynyt.

Lue myös

Haittaohjelma paljastui, kun saastuneet koneet alkoivat tökkiä ja hidastella. Tarkistusohjelmien ajon jälkeen paljastui, että kyseessä oli pahamaineinen kiristyshaittaohjelma WannaCry, joka saastutti keväällä yli 200 000 konetta yli 150 maassa.

Haittaohjelma ehti saastuttaa Koivusalon mukaan useita laitteita. Järjestelmätoimittajat ovat poistaneet haittaohjelman saastuneilta koneilta, tyhjentäneet kovalevyt ja asentaneet käyttöjärjestelmän uudelleen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030