Lehti 6: Ajan­kohtai­sta 6/2007 vsk 62 s. 494

WHO esittää uutta lääkettä lintuinfluenssaan

Juhana E. Idänpään-Heikkilä

WHO esittää peramiviiria uudeksi lääkkeeksi vaikean lintuinfluenssan hoitoon. Uutta valmistetta tarvitaan, koska geneettisten mutaatioiden seurauksena on syntynyt viruskantoja, jotka ovat resistenttejä nykyisin varmuusvarastoidulle oseltamiviirille (Tamiflu). Muuntuneen viruksen aiheuttama tauti on jo johtanut joidenkin potilaiden kuolemaan.

Peramiviirin teho tabletteina on ollut vaatimaton, mutta lääkkeestä on nyt onnistuttu kehittämään injektiovalmiste. Injektioina peramiviirin pitoisuudet verenkierrossa ja kudoksissa saadaan jopa 100-kertaa suuremmiksi kuin esimerkiksi tabletteina käytettävän oseltamiviirin. Tämä on todettu huomattavaksi edistysaskeleeksi nimenomaan vaikean lintuinfluenssan hoidossa.

Lue myös

Tsanamaviiri (Relenza) on tällä hetkellä toinen lääkevaihtoehto, mutta se on annosteltava inhalaatioina, mikä rajoittaa valmisteen käyttöä.

WHO huolestui, kun H5N1-virusta löytettiin kalkkunafarmilta Isosta-Britanniasta. WHO:n tuoreen tilaston mukaan H5N1-virus on tartuttanut kaikkiaan 11 maassa 271 ihmistä, joista 165 ( n. 60 %) on menehtynyt.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030