Lehti 16: Ajan­kohtai­sta 16/2016 vsk 71 s. 1122

Yhtiöittäminen voi lisätä irtisanomisia

Miia Soininen
Kuvituskuva 1

Aki Lindén

Hallituksen linjaama julkisten palveluiden yhtiöittäminen osana sote-uudistusta herättää terveydenhuollossa monenlaisia ajatuksia.

Tuoreimpien linjausten mukaan uudistuksessa yhtiöitetään kaikki palvelut, jotka kuuluvat potilaan valinnanvapauden piiriin. Näin on tarkoitus saada eri palveluntuottajat samalle viivalle kilpailemaan keskenään.

HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén kuvaa suhtautumistaan yhtiöittämiseen hyvin kaksijakoiseksi. Sairaanhoitopiirin johtajana hän näkee yhtiöittämisessä paljon hyvää.

– Tunnen vetovoimaa siihen, koska koen nykyisen tilanteen epäoikeudenmukaisena. Yksityinen yritys saa myydä palveluita sekä kunnille että itse maksaville asiakkaille. Haluaisin, että voisimme käyttää julkisen sektorin osaamista ja huippuresursseja samalla tavalla.

Lindénin mukaan yksityinen sektori elää harmaasta vyöhykkeestä, jolla aliresursoitu julkinen sektori ei toimi niin hyvin kuin ihmiset tarvitsisivat.

– Haluaisin sotkea tämän asetelman täysin ja päästä kilpailemaan siinä. Muuten käy niin, että olemme julkisella puolella auringonlaskun ala. Julkinen raha terveydenhuollossa ei lisäänny.

"Raakile, jossa ristiriitoja"

Kun Aki Lindén pohtii yhtiöittämistä terveyspoliitikkona, näkemykset ovat toisenlaisia. Ratkaisu on hänestä outo, koska valinnanvapaus ja EU-säännökset eivät edellytä yhtiöittämistä.

Lindén pitää hallituksen sote-linjauksia yhtiöittämisestä vielä epäselvänä raakileena, joka sisältää ristiriitaisia kohtia. Hän katsoo, että yhtiöittäminen ei vähennä kustannuksia.

– Me kaupallistamme terveyspalvelujen tuotannon, ja se tulee lisäämään palvelutuotantoa ja kilpailua potilaista. Samalla se johtaa tarpeiden ja kysynnän lisääntymiseen, markkinointiin, liikevaihdon kasvuun ja medikalisaatioon.

"Yrityselämän lainalaisuudet"

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja, LT Hanna Tainio vaatii, että maakuntien yhtiöittämisvelvoitteen seuraukset selvitetään. Kaikkea voi yhtiöittää.

Lue myös

– Yhtiö voi mennä konkurssiin tai ainakin vähentää väkeä. Julkinen ei ole sitten missään erityisasemassa, vaan sitä koskevat yrityselämän lainalaisuudet kaikessa raadollisuudessaankin.

Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen näkee, että erikoissairaanhoidossa yhtiöittäminen on lähinnä tekninen ratkaisu.

Pärnäsen mukaan voi olettaa, että terveyskeskuksissa tulee henkilöstövaihdoksia.

– Mutta tapahtuuko se niin, että kuntien terveyskeskukset alkavat irtisanoa lääkärikuntaansa, vai ennemminkin niin, että uudet toimijat ovat myös työntekijöiden näkökulmasta houkuttelevampia ja he siirtyvät sinne? Terveyskeskus ei välttämättä potki väkeä pois, vaan se lähtee.

› Lue koko juttu www.laakarilehti.fi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030