Jäsen

Kesäkandien palkkoja poljetaan

Usealla hyvinvointialueella on petetty lupaukset.

Sari Kosonen
Adobe

Kesätöitä hakevat kandit ovat törmänneet tänä vuonna yllättävään ongelmaan. Heitä on houkuteltu töihin hyvinvointialueille tietyllä palkalla ja rekrylisällä, mutta töistä sovittaessa palkkaa onkin madallettu ja lisä peruttu.

– Tällainen toiminta jättää huonon maun kandien suuhun. Työntekijälle pitäisi tulla tunne, että työnantaja arvostaa häntä. Tästä ei sellaista tule, sanoo neljännen vuoden kandi, joka tässä jutussa haluaa esiintyä nimettömänä.

Hän on hakenut kesätöitä kahdelta hyvinvointialueelta. Molemmilta tuli töiden sopimisen jälkeen ilmoitus, että palkka olisi sovittua selvästi pienempi, ja ettei rekrylisää maksettaisikaan. Kuukausipalkka olisi ollut useita satoja euroja sovittua matalampi.

– Palkkojen hurjat muutokset lyhyellä varoitusajalla ihmetyttävät. Kandit ovat sopineet kesätöistä sillä mielellä, että vastapuoleen voi luottaa. Kun näin ei käy, siitä koituu monenlaista haittaa, ja julkisen sektorin houkuttavuus tulevana työnantajana vähenee.

Pienet säästöt, suuri maineriski

Lääkäriliiton tietoon on tullut vastaavia tapauksia usealta hyvinvointialueelta.

– Kesäkandeille on ensin luvattu korkeampaa palkkaa ja sitten lupaus on peruttu säästösyihin vedoten. Liiton saamien yhteydenottojen perusteella ongelmia on esiintynyt eniten Pirkanmaan alueella, kertoo työmarkkinajohtaja Timo Kaukonen .

– Epäoikeudenmukaisuuden tunne opiskelijoilla on varmasti valtava, kun työnantaja ei pidä sovitusta kiinni. Yritämme saada ongelmaan ratkaisun yhdessä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n kanssa, mutta toistaiseksi emme ole päässeet yhteiseen näkemykseen.

Kaukonen pitää kesäkandien palkkojen polkemista hölmönä.

– Juhlapuheissa korostetaan työpaikan veto- ja pitovoiman tärkeyttä, mutta sitten toimitaan sitä vastaan. Kandien palkoista tinkimisestä koituu hyvinvointialueille marginaalisen pienet säästöt. Maineriski sen sijaan on suuri. Jos alue on kohdellut kesätyötä hakevaa huonosti, tuskin hän haluaa valmistuttuaankaan sinne töihin.

Lue lisää: Mielikuvamarkkinointia

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030