Jäsen

Uudet luottamusmiehet aloittivat alueilla 

Lääkäriliiton tavoite saada kaikille alueille lääkäripääluottamusmies perusterveydenhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon näyttää toteutuneen melko hyvin.

Anu Tilander
Aino Aulanko

Hyvinvointialueiden lääkäriluottamusmiehet aloittivat kautensa huhtikuussa. Kevään luottamusmiesvaaleissa valittiin yhteensä 224 lääkäriluottamusmiestä, joista 37 on uusia. Hammaslääkäriluottamusmiehiä valittiin 67, joista uusia on 19.

Pääluottamusmiehiä alueilla on 50, joista lääkäreitä 40 ja hammaslääkäreitä 10. Luottamusmiesten kausi jatkuu vuoden 2025 loppuun.

– Hienoa, että moni kokenut konkari halusi yhä jatkaa, ja lisäksi mukaan lähti monta uutta kollegaa. Lääkäriliiton tavoite saada kaikille alueille lääkäripääluottamusmies perusterveydenhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon näyttää myös toteutuneen hyvin lähes kaikkialla, sanoo Lääkäriliiton Jäsenpalvelut-toimialan johtaja Liisa Aro.

Tiedot uudesta luottamusmiehestä saa omalta työpaikalta, jossa valinnasta tiedotetaan kaikille työntekijöille. Tarvittaessa jäsenet saavat tiedot myös Lääkäriliitosta.

Joka alueella ei heti saatu kaikkia luottamusmiespaikkoja täytettyä, joten täydennysvaaleja järjestetään tarvittaessa.

– Jos kiinnostuit tehtävästä, niin näillä alueilla mukaan on vielä mahdollista lähteä – ota yhteyttä alueesi pääluottamusmieheen tai Lääkäriliittoon, Aro neuvoo.

Luottamusmies ei jää hommassa yksin, sillä tukena ovat Lääkäriliiton ja Hammaslääkäriliiton lakimiehet ja muut asiantuntijat ja luottamusmieskollegat sekä Lääkäriliittojen neuvottelujärjestö LNJ:n monipuoliset koulutukset, joita järjestetään noin 25 päivää vuodessa.

Jokainen alue on neuvotellut paikallisesti oman luottamusmiessopimuksen, joka vastaa niiden tarpeita ja erityispiirteitä. Sopimuksessa on sovittu esimerkiksi luottamusmiesten määristä ja ajankäytöstä.

Lääkäriliitto antoi viime syksynä myös suosituksen siitä, millainen luottamusmiesjärjestelmän tulisi jäsenten näkökulmasta olla.

– Useimmat tavoitteet näyttävät nyt toteutuneen, kuten saada joka alueelle ainakin yksi perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon lääkäripääluottamusmies sekä riittävästi muita luottamusmiehiä terveydenhoidon yksiköihin, myös terveyskeskuksiin ja suun terveydenhuoltoon, Aro kertoo.

Aktiivisesti alueiden työoloja kehittämään

Uusien luottamusmiesten työ käynnistyy odottavissa tunnelmissa, kun organisaatioiden toimintamalleja uudistetaan.

Lue myös

Neuvoteltavaksi voivat tulla muun muassa työnkuvien tai palveluverkon muutokset, ja sote-palveluiden tiukentuva rahoitus aiheuttaa haasteita.

– Muutostilanteissa luottamusmiehen tehtävä on tukea jäseniä ja jakaa tietoa sekä viedä työnantajalle tietoa oman porukkansa näkemyksistä ja vaihtoehtoisista malleista.

Palkkojen yhteensovittaminen eli palkkaharmonisaatio tulee työllistämään alueilla.

Jakoon on tulossa myös paikallisia järjestelyeriä, joiden kohdentamisesta luottamusmiehet neuvottelevat.

Hyvinvointialueilla työskenteleviä lääkäreitä Aro neuvoo olemaan aktiivisesti yhteydessä luottamusmieheen, jotta tämä saa heti alusta asti hyvän käsityksen jäsenten tiedon ja tuen tarpeista sekä ratkaisua kaipaavista haasteista. 

Juttu on julkaistu lähes saman sisältöisenä myös 5. toukokuuta ilmestyneessä Hammaslääkärilehdessä 6/23.

Kirjoittaja

Anu Tilander

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030