Lehti 36: Liitto toi­mii 36/1997 vsk 52 s. 4345

TUPO or not to be

Kati Myllymäki

Lääkäriliiton hallitus ja toimisto valmistautuvat valtuuskunnan kokoukseen ja samalla neuvottelut uudesta lääkärisopimuksesta ovat loppusuoralla. Akavassa Lääkäriliitto äänesti tulopoliittista sopimusta vastaan 26.11., koska omat kynnyskysymyksemme työajan ja perustyöajan palkkatason suhteen olivat siinä vaiheessa vielä täysin auki. Niin sanottu solidaarinen ratkaisu suosii jälleen kerran pienituloisia sekä korotuksissa että verotuksessa. Jo pitkään akateemisissa piireissä kaivattu tunnustus koulutuksesta ja vastuusta jäi jälleen kerran saavuttamatta. Suomalainen palkkahaitari kapenee entisestään, miksi siis kouluttaa itseänsä velkarahalla ja omalla ajallaan? Veroratkaisu taas näyttää olevan lähinnä inflaatiotarkistuksen luontoinen ja sitä paitsi kiinteistövero näyttäisi olevan kiristymässä. Julkisia viranhaltijoita huolettaa lisäksi 150 kunnan jo tekemä päätös lomautuksista.

Tätä kirjoittaessani on vielä epäselvää, minkälainen sopimustarjous Kunnalliselta työmarkkinalaitokselta on tulossa. Työaikaratkaisusta, peruspalkasta ja koulutuksen tukemisesta sekä väestövastuisen toimintamallin levittämisestä on kirjoitettu ja puhuttu niin runsaasti, että liiton näkemysten olettaisi tulleen kattavasti esille. Työajan sijoittelu näyttää olevan työnantajalle erittäin arka kysymys. Toisaalta suurimmat paikalliset riidat on käyty juuri työajan ja päivystyksen ajoittamisesta. Eikö nyt lopultakin pitäisi saada näistä asioista ratkaisu ja työrauha aikaan. Mahdollisesta sopimuksesta ei todella voi sanoa nyt mitään, lehden ulostulovaiheessa meillä kenties on sopimus tai neuvottelut jatkuvat vielä ensi tammikuun loppuun.

Syksyn paikallisosastokierros on nyt käyty ja kohta alkavilla luottamusmiespäivillä on ennätysosanotto. Jäsenkunnan vireys ja aktiivisuus on näkynyt niin valtuuskunnan vaalien äänestysprosentissa kuin paikallisosastojen kokousaktiivisuudessa. Palaute hallitukselle ja toimistolle on ollut värikästä ja avoimen kriittistäkin. Näin juuri on saatu parasta vuorovaikutusta ja elävää yhteistyötä ja sitoutumista tavoitteisiin ja mahdollisesti tarvittaviin toimiin. Neuvotteluilmapiiri on ollut asiallinen, vaikka kireä julkinen talous onkin varjona taustalla. Täytyy myöntää, että oma mielialakin on malttamaton; kun vain tietäisi, mitä vastapuoli aikoo esittää. Heti kun valtuuskunta on 11.12. tehnyt päätöksensä sopimuksesta, siitä tiedotetaan jäsenkunnalle ja tiedotusvälineille. Valtuuskunta tulee myös valitsemaan uuden hallituksen ja päättämään ensi vuoden talousarviosta ja toimintasuunnitelmasta.

Burn out -tutkimus

Lue myös

Lääkäriliiton ja Työterveyslaitoksen yhteistyönä toteuttama lääkärien työoloja ja kuormittuneisuutta selvittävä projekti etenee. Kyselyyn valittiin satunnaisotoksella 4 477 lääkäriä ja vastauksia on tähän mennessä saatu 2 700 eli 60 %. Tänään saamani tiedon mukaan Työsuojelurahasto on myöntänyt 450 000 mk hankkeeseen, joten tutkimuksen rahoitukseen saatiin myös ulkopuolelta tukea liiton ja Työterveyslaitoksen panostuksen lisäksi. Ensimmäisiä lomakkeita on jo tutkailtu, ja kollega Saara Töyryltä saamani tiedon mukaan palaute on ollut hyvin myönteistä ja kannustavaa. Lääkärit ovat kokeneet tärkeäksi saada kertoa ongelmistaan ja tarvetta oman työterveyshuollon uudenlaiseen järjestämiseen löytyy selvästi. Varsinaista tilastollista tarkastelua ei ole vielä aloitettu, lisäpalautuksia odotetaan vielä. Yleisesti ottaen palautusprosentti on jo nyt riittävä isojen joukkojen tarkasteluun, mutta lisävastauksia vielä toivotaan, jotta pienistäkin alaryhmistä saataisiin tilastollisesti merkittäviä tuloksia. Niin että jos kyselylomake vielä ajelehtii työpöydällä, niin vielä ehtii palauttaa!

Kiihkeän työmarkkinasyksyn jälkeen on ihana nähdä lumisia puita edes ikkunasta ja toivoa pääsevänsä joulunpyhinä suksillekin. Pimeässä vuodenajassa on vielä se mukava puoli, että voi hyvällä omallatunnolla levätä ja nukkua pitkään.

Rauhallista ja onnellista Joulua ja Siunattua Uutta Vuotta 1998.

Nähdään Lääkäripäivillä!

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030