Lehti 36: Liitto toi­mii 36/1997 vsk 52 s. 4346

Akava otti myönteisen kannan Emuun

Akavan hallitus päätti 26.11.97 suhtautua myönteisesti Suomen liittymiseen Euroopan talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen jo ensimmäisten maiden joukossa.

Kannanotossaan Akavan hallitus toteaa, että Emun syntyminen muuttaa taloudellista ympäristöämme riippumatta siitä olemmeko alusta asti mukana. Euroalueen vaikutus tulee olemaan varsin suuri, sillä alkuvaiheessa ulkopuolelle jäänee vain muutama EU-maa. Yritysten rahoitus ja kaupankäynti helpottuu euroalueella samalla kun kilpailu lisää tehokkuutta. Emun matalan inflaation politiikka luo taloudellista vakautta edellyttäen, että Emu-kriteereistä pidetään kaikissa maissa kiinni.

Suomi ei Emun jäsenenä menetä kansallista itsemääräämisoikeuttaan hyvinvointipalveluiden perusteiden suhteen. Verotukseen kohdistuvat harmonisointipaineet ovat seurausta yleisestä kansainvälisestä integraatiokehityksestä, joskin talous- ja rahaliitto voi nopeuttaa harmonisointipyrkimyksiä jäsenmaiden osalta. Julkisen sektorin alijäämä- ja velkakriteerit ovat voimassa myös Emussa.

Lue myös

Yhteisessä kannanotossaan viime toukokuussa työmarkkinoiden keskusjärjestöt korostivat suomalaisen sopimustoiminnan tarjoamien mahdollisuuksien ja toimivan neuvottelujärjestelmän merkitystä Emu-oloissa. Työmarkkinaosapuolten sopimat puskurirahastot tulevat tasaamaan sosiaalivakuutusmaksujen suhdannevaihteluita ja näin vaimentamaan mahdollisten taloushäiriöiden työllisyysvaikutuksia.

Talouskasvun arvioidaan lähivuosina jatkuvan vahvana, mikä luo edellytyksiä julkisen talouden tasapainottumiselle ja työllisyyden paranemiselle. Hyvä suhdannekehitys antaa taloudellista ja talouspoliittista liikkumavaraa, ja helpottaa näin Emuun sopeutumista. Olemalla mukana alusta asti voimme Akavan mukaan parhaiten vaikuttaa meitä väistämättä koskeviin rahaliittoa ja sen kehittämistä koskeviin päätöksiin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030