Lehti 11: Liitto toi­mii 11/1998 vsk 53 s. 1288

Osa-aikaeläkkeelle 56-vuotiaana

Tulopoliittiseen kokonaisratkaisun yhteydessä joulukuussa sovittiin osa-aikaeläkettä koskevasta lakimuutoksesta, jolla on tarkoitus parantaa ikääntyvien työntekijöiden asemaa. Osa-aikaeläkkeen ikäraja alenee kahdella vuodella 56 vuoteen ja työnantajalle tulee velvollisuus pyrkiä järjestämään työntekijälle osa-aikatyötä. Nämä muutokset ovat voimassa heinäkuun 1998 alusta vuoden 2000 loppuun. Lisäksi parannetaan osa-aikaeläkkeeltä työkyvyttömyys- tai työttömyyseläkkeelle siirtyvien eläkettä huhtikuun 1998 alusta alkaen.

Marit Henriksson

Osa-aikaeläkkeelle pääsyn alaikärajan alennus on määräaikainen, koska työmarkkinajärjestöjen tarkoituksena on selvittää yhdessä työeläkelaitosten kanssa vuoden 1998 loppuun mennessä eri varhaiseläkejärjestelmien muutostarpeet. Tarkoituksena on myös selvittää, onko vanhempien työntekijöiden työssä pysymisen edistämiseksi tarpeen muuttaa työttömyys- ja työkyvyttömyyseläkkeiden osalta työnantajien omavastuukustannuksia.

Uudistukseen liittyy säännös, jonka mukaan työnantajille tulee velvollisuus pyrkiä järjestämään osa-aikatyötä osa-aikaeläkkeelle haluavalle työntekijälle. Nykyisin ei laissa ole tällaista velvoitetta.

Osa-aikaeläkkeeseen tehtävien muutosten arvioidaan kaksinkertaistavan tätä eläkemuotoa käyttävien työntekijöiden määrän. Osa-aikaeläkkeelle hakeutuvien yrittäjien määrän arvioidaan puolitoistakertaistuvan. Vuoden 1997 lopussa osa-aikaeläkkeellä oli yksityisellä puolella 2 800 henkilöä, valtion eläkejärjestelmässä 1 600 henkilöä ja kuntapuolella 2 300 henkilöä. Muutosten arvioidaan vähentävän myös sekä työkyvyttömyys- että työttömyyseläkkeelle siirtyvien määrää samassa suhteessa kuin kokoaikaisesta työstä siirrytään osa-aikaeläkkeelle. Oletus perustuu siihen, että ikääntyvä työntekijä kykenee tekemään osa-aikatyötä pitempään kuin kokoaikatyötä.

Osa-aikaeläkkeeltä työkyvyttömyys- tai työttömyyseläkkeelle siirtyvälle henkilölle ei tähän asti ole karttunut tulevalta ajalta eläkettä kuin osa-aikatyön palkan perusteella. Tällöin eläke on jäänyt pienemmäksi kuin jos henkilö olisi siirtynyt suoraan kokoaikaisesta työstä työkyvyttömyys- tai työttömyyseläkkeelle. Tähän esitetään muutosta, jonka mukaan henkilö saisi eläkkeeseensä tulevan ajan karttuman sekä osa-aikatyöstä että sitä edeltäneen vakiintuneen ansiotason ja osa-aikatyön palkan erotuksesta. Karttuma nostaisi eläkettä saajan iästä riippuen 1,2 tai 0,8 prosenttia vuodessa.

Lääkärien eläkehakuisuus kasvussa

Lue myös

Lääkäreiden hakeutuminen osa-aikaeläkkeelle ja muihin varhennettuihin eläkejärjestelyihin on kasvussa. Vuonna 1996 osaeläkkeellä oli 50 ja viime vuonna 90 lääkäriä.

Viime maaliskuussa tehdyn lääkärikyselyn mukaan varhaiseläkkeelle jäämistä on suunnitellut 15 % lääkäreistä. Noin puolet heistä haluaisi eläkkeelle heti kun se on mahdollista, kolmannes 59-60 -vuotiaana ja loput yli 60-vuotiaana. Eläkehakuisuus on suurinta 50 vuotta täyttäneiden sekä yksityissektorilla ja työterveyshuollossa toimivien lääkärien keskuudessa. Kyselyssä tiedusteltiin yleistä kiinnostusta aiennettuun eläkkeellejääntiin erittelemättä sitä, olisiko kyseessä varhennettu vanhuuseläke, yksityinen eläkevakuutus vai osa-aikaeläke, jonka ikäraja tuolloin oli vielä 58 vuotta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030