Lehti 34: Liitto toi­mii 34/2016 vsk 71 s. 2064 - 2065

Epävarmuutta ilmassa

Nuoren lääkärin tulevaisuutta peittää usva. ­Odottaako erikoistuvaa usean vuoden virkajono, tekeekö uusi sote-rakenne lääkäristä heittopussin?

Jaana Ahlblad
Kuvituskuva 1

Ina Rissanen

Kuvituskuva 2

Tommi Heinonen

Näitä miettii LT Ina Rissanen, joka erikoistuu neurologiaan Oulussa.

– Olen huolestuneena seurannut, kuinka osa erikoistuvista joutuu jonottamaan jopa vuosia saadakseen erikoistumispaikan toivomaltaan paikkakunnalta. Mitä tapahtuu, kun lääketieteellisten jättisuuret kurssit alkavat valmistua?

Rissanen valmistui lisensiaatiksi kaksi vuotta sitten, tohtoriksi hän väitteli vuosi sitten. OYS valikoitui erikoistumispaikaksi puolison töiden perusteella. Rissasen tutkijapuoliso saattaa joutua työnsä takia siirtymään toiselle paikkakunnalle, mutta yhdessä pariskunnan on hankala muuttaa.

– Olen välillä kysellyt töitä muualta ja monessa paikassa minut on toivotettu tervetulleeksi jonoon. Muutaman vuoden jossain lähikunnassa työskenneltyäni saattaisin päästä toivomaani paikkaan, Rissanen kuvailee.

Myös erikoistumisuudistuksen merkitys samentaa tulevaisuudennäkymiä, samoin sote-uudistus.

– Muuttuuko työajan käsite, tuleeko illasta perustyöaikaa? Entä voidaanko lääkärin työpisteen sijaintia muuttaa työnantajan ilmoituksella? Nuoren lääkärin arkeen kuuluu myös ajatus oman perheen perustamisesta. Tämä kaikki tekee epävarmaksi sen, mitä tulevaisuus itselle tarkoittaa.

"Tilallesi on tulijoita"

Epävarmuutta kokee myös LL Tommi Heinonen, joka erikoistuu neurologiaan ja työskentelee kehitysvammapoliklinikalla TAYS:ssa. Hän on miettinyt nuorten lääkärien kohtelua suosituimmilla erikoistumisaloilla.

– Olen kuullut tuttavapiiristä, että joillain aloilla erikoistumispaikoista taistellaan kyynärpäätaktiikalla. Suosituimmilla aloilla nuorten lääkärien kohtelu saattaa olla kalseaa. Jos ei suostu runsaaseen päivystystaakkaan, voi kuulla kommentteja, että tilallesi on kyllä tulijoita.

Lue myös

Toisaalta aloilla, joissa on pulaa tekijöistä, nuoria lääkäreitä kohdellaan varsin hyvin. Esimerkkinä Heinonen mainitsee psykiatrian, josta hänellä itselläänkin on kokemusta yleissairaalapsykiatrian kentältä. Myöskään neurologialla hän ei ole törmännyt negatiivisiin ilmiöihin.

Tommi Heinonen on Ina Rissasen tavoin huolissaan koulutusmäärien kasvun vaikutuksesta lähitulevaisuuden työkenttään. Entä miten digitalisaatio tehostaa työtä ja tehostaako se sitä niin, että kaikkea lääkärityövoimaa ei enää tarvitakaan?

Hän suhteellistaa oman tilanteensa peilaamalla sitä kaikkien kolmekymppisten maailmaan.

– Tulevaisuuteen liittyy epävarmuutta, mutta kyllä se varmasti varmemmalta näyttää kuin keskimäärin tämän ikäisillä, Heinonen uskoo.


Faktat

Seulo kiinnostavimmat aiheet

Lääkäriliiton verkossa luet monipuolisesti edunvalvontaan, jäsenetuihin ja koulutukseen liittyvää asiaa. Nyt voit räätälöidä sivuston näkymän itsellesi parhaiten sopivaksi.

Sisältöä rajataan www.laakariliitto.fi -aloitussivulta Minun Lääkäriliittoni -linkistä. Ruksita yksi tai useampi aihepiiri. Jos ruksitat aiheet Fimnet-tunnuksilla kirjautumisen jälkeen, valintasi pysyy voimassa seuraavillakin käyntikerroilla.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030