Lehti 20: Liitto toi­mii 20/2017 vsk 72 s. 1309

Kevät on kansainvälisten kokousten aikaa

Euroopan lääkärijärjestö CPME piti ­kokouksensa ennen pääsiäistä Vilnassa, Liettuassa. Maailman ­lääkäriliiton johtokunta kokoontui puolestaan ­pääsiäisen jälkeen ­Sambiassa.

Teksti Ja Kuva
Kuvituskuva 1

CPME:n ja WMA:n kokouksissa Suomen Lääkäriliittoa edustivat puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju ja toiminnanjohtaja Heikki Pälve (kuvassa) sekä terveyspolitiikan asiantuntija Mervi Kattelus.

Euroopan agendalla oli mm. lääkkeiden myyntiluvasta poikkeava (off-label) käyttö, lihavuus sekä ammattipätevyydet. CPME:n hyväksymä kannanotto korostaa, että rutiininomainen lääkkeiden myyntiluvasta poikkeava käyttö ei ole suositeltavaa. Lääkkeiden tehoa ja turvallisuutta on tutkittava riittävästi eri potilasryhmillä, erityisesti lapsilla. Off-label-käytön haittoja tulisi raportoida nykyistä tehokkaammin.

Meneillään olevan Maltan EU-puheenjohtajuuden terveysaiheista lasten lihavuus on tärkeimpiä. CPME:n hyväksymä kannanotto koskee kaikkia ikäryhmiä ja edellyttää lihavuuden vähentämiseen liittyviä toimenpiteitä niin lääkäreiltä ja muilta terveydenhuollon ammattihenkilöiltä kuin kansalaisilta, EU-toimielimiltä ja teollisuudelta. Eri tahojen yhteistyötä peräänkuulutetaan myös Suomessa THL:n koordinoimassa lihavuuden laskuun tähtäävässä kansallisessa ohjelmassa (2012–2018).

CPME:n huolena potilasturvallisuus

EU:ssa käsitellään parhaillaan direktiiviehdotusta ammattipätevyyksien sääntelyn suhteellisuustestistä. Direktiivi edellyttäisi uutta lainsäädäntöä harkittaessa kansallista arviota siitä, onko ammattipätevyyksien sääntely välttämätöntä. Tarvittaessa komissio voisi puuttua sääntelyyn. CPME:n huolena on potilasturvallisuus, jos terveydenhuollon ammattien sääntelyä lievennetään. Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö on juuri aloittanut terveydenhuollon ammattihenkilölain uudistamisen.

EU:n peruspilarina on vapaa liikkuvuus. Lääkäreiden liikkuvuus maiden välillä ja sisälläkin on suhteellisen vilkasta, mutta joskus kansalliset ratkaisut voivat rajoittaa liikkuvuutta. Kroatiassa hyväksyttiin syksyllä 2016 laki, joka määrää lääkärin erikoistumisen pakolliseksi. Erikoislääkäriksi valmistuneen on työskenneltävä erikoistumispaikassaan vähintään sama aika, jonka erikoistuminen on kestänyt eli 4–6 vuotta. Jos näin ei tee, lääkäri joutuu maksamaan korvauksen, joka on maksimissaan 35 000 euroa. Kroatian lääkärit pitävät lakia kohtuuttomana, mihin näkemykseen CPME yhtyi.

WMA:ssa kannanottoja laajalla skaalalla

Maailman lääkäriliitossa aiheita oli nyrkkeilyn kieltämisestä terveysturismiin, alkoholihaitoista aseellisiin selkkauksiin ja laittomiin adoptioihin. Kaikkiaan kokouksessa oli käsittelyssä 25 kannanottoa, joista 16 hyväksyttiin lähetettäväksi syksyllä kokoontuvalle yleiskokoukselle. Sambia oli Etelä-Afrikan jälkeen toinen Afrikan maa, joka on järjestänyt WMA-kokouksen. Kolmisen vuotta WMA:n jäseneksi liittyneeltä Sambian lääkäriliitolta tämä oli merkittävä panostus.

Lue myös

Lääkäriliiton edustajana WMA:n johtokunnassa ollut Heikki Pälve päätti toisen kaksivuotiskautensa johtokunnan jäsenenä. Pohjoismaista johtokunnassa ovat 2017–2019 Ruotsi ja Tanska. Tähän kokoukseen päättyi myös Heikki Pälven puheenjohtajuus eettisen (Medical Ethics) komitean puheenjohtajana. Tilalle valittiin Ruotsin liiton puheenjohtaja Heidi Stensmyren.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030