Lehti 25: Liitto toi­mii 25/1998 vsk 53 s. 2728

Lääkäriliitto arvosteli puerto-selvityksen lähtökohtia Sopimusmuutokset rauhallisesti voimaan

Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan erikoissairaanhoitoa selvitellyt sosiaali- ja terveys-ministeriön puerto-työryhmä julkisti kesällä alustavat ehdotuksensa hallinnon selkeyttämiseksi sekä toiminnallisten päällekkäisyyksien ja ylikapasiteetin karsimiseksi. Työryhmä toi esiin kaksi uudistus-vaihtoehtoa, joista toinen olisi HYKS:n liittäminen Helsingin sairaanhoitopiiriin ja toinen kaikkien kolmen nykyisen erikoissairaanhoidon yksikön hallinnollinen yhdistäminen. Lääkäriliitto esitti näkemyksensä työryhmän muistiosta elokuun alussa järjestetyssä kuulemistilaisuudessa.

Marit Henriksson

Puerto-työryhmä pitää keskeisenä tavoitteena erikoissairaanhoidon ohjausjärjestelmän kehittämistä. Sopimusohjausta kuntien ja erikoissairaanhoidon palveluja tuottavien kuntayhtymien välillä halutaan uudistaa siten, että kuntien ohjausvoima palvelujen tilaajana lisääntyy. Kuntien ja erikoissairaanhoidon palveluita tuottavien kuntayhtymien välille olisi luotava sellainen sopimusohjaus, joka varmistaa hoidon tehokkaan porrastuksen, hoitoketjun sujuvuuden ja kustannusten hallinnan.

Taloutta painotetaan liikaa potilaiden kustannuksella

Lääkäriliitto katsoo työryhmän tarkastelleen ongelmia liikaa kuntatalouden näkökulmasta kiinnittämättä riittävästi huomiota potilaiden oikeuksiin saada tarvitsemaansa hoitoa. Työryhmä on yksioikoisesti ottanut lähtökohdikseen julkisessa keskustelussa esillä olleet väittämät toimintojen päällekkäisyydestä, erikoissairaanhoidon kalleudesta ja yksityissektorin roolista päällekkäisiä toimintoja lisäävänä tekijänä. Lääkäriliiton näkemyksen mukaan viime aikoina valmistuneet selvitykset eivät anna perustetta tällaiselle lähestymistavalle.

Potilaslähtöinen tarkastelu voisi liiton mielestä tuoda esiin aivan erilaisia ongelmia ja kehittämistarpeita. Työryhmä katsoo pääkaupunkiseudun päivystystoiminnassa olevan päällekkäisyyksiä ja ylikapasiteettia, kun taas potilaat valittavat päivystyspisteiden ruuhkautumista ja työntekijöiden kiirettä.

Väitteet ylikapasiteetista ovat myös ristiriidassa sen tosiasian kanssa, että tiettyihin toimenpiteisiin pääsyä joutuu pääkaupunkiseudulla jonottamaan vuosikausia. Lääkäriliitto ei ylipäätään pidä ylikapasiteettia erityisenä ongelmana, vaan katsoo sen pikemminkin johtavan positiiviseen kilpailuun ja laadun paranemiseen.

Työryhmä toteaa, ettei terveydenhuollon rahoituspohjaa kunnissa enää voida kasvattaa ja esittää ratkaisuksi palvelujen tuottajien toiminnan tehostamista. Tuotantoprosessin kiristämiseen sairaaloissa ei kuitenkaan liiton näkemyksen mukaan ole juuri varaa jo toteutettujen tehostamistoimien jälkeen. Lääkäriliitto pitää tärkeänä, että lähivuosina kunnissa käydään todellista arvokeskustelua siitä, minkä verran rahaa terveydenhuoltoon on käytettävissä ja miten se käytetään. Pelkästään säästöjen hakemisella ja erikoissairaanhoidon syyllistämisellä ei tilannetta paranneta.

Nyt sopiva aika kokeilla tilaaja-tuottaja mallia

Liitto on puerto-työryhmän kanssa samaa mieltä siitä, että keskeinen syy erikoissairaanhoidon hallinnollisiin ongelmiin on omistajuuden, päätöksenteon ja operatiivisen johtamisen roolien selkiytymättömyys. Niin kauan kuin kunta toimii sekä palvelujen tilaajana että tuottajana, ei tätä laajaa ongelmakenttää pystytä ratkaisemaan, huomauttaa liitto lausunnossaan.

Työryhmä esittää, että luodaan tiukkaan sanktioitu järjestelmä, jossa kunnat terveyskeskuksia apuna käyttäen toimisivat tilaajina. Lääkäriliiton näkemyksen mukaan kunta on monessa tapauksessa liian pieni yksikkö tilaamaan erikoissairaanhoidon palveluja. Malli, jossa tilaaja käyttäisi apunaan tuottajien asiantuntemusta, johtaisi tuskin toivottuihin tuloksiin taloudellisessa tai toiminnallisessa mielessä.

Lue myös

Lääkäriliitto ei ota kantaa kysymykseen sairaanhoitopiirien mahdollisesta yhdistämisestä vaan toteaa, että työryhmän esittämät hallinnolliset uudistukset eivät toisi todellista vastausta juuri mihinkään kaivattuihin kehittämistarpeisiin. Liiton mielestä nyt olisi aika kokeilla aivan uutta mallia ongelmien ratkaisuksi. Sellainen olisi liitossa kehitelty tilaaja-tuottaja malli.

Tilaaja-tuottaja mallissa sairaanhoitopiiristä, oli niitä Uudellamaalla yksi tai useampia, tehtäisiin terveydenhuollon rahoitusta ohjaava kuntayhtymä ja sairaalakiinteistöjen hallinnointia varten perustettaisiin oma kunnallinen kiinteistöyhtiö. Palvelutuotannosta huolehtisivat kokeilualueen sairaalat ja hoitolaitokset tulosvastuullisina tuotantoyksikköinä. Yksityiset terveydenhuollon laitokset saatettaisiin tuottajina yhtäläiseen asemaan julkisten palvelutuottajien kanssa. Kaikki palveluluottajat voisivat myydä palvelujaan terveydenhuollon rahoitusta ohjaavan kuntayhtymän määrittämillä yleisillä ehdoilla ja toimia lisäksi täydentävänä palvelujärjestelmänä potilaan valinnanvapauden pohjalta.

Lääkäriliiton selvitysten mukaan tilaaja-tuottaja mallin käyttöönotto edistäisi tasa-arvoista kilpailua terveydenhuollossa, mikä osaltaan parantaisi palvelujen laatua ja kustannustehokkuutta sekä karsisi turhaa päällekkäisyyttä. Myös potilaille uudistus olisi etu, sillä se edistäisi palveluiden saatavuutta ja lisäisi heidän mahdollisuuksiaan vaikuttaa omaan hoitoonsa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030