Lehti 20: Liitto toi­mii 20/2016 vsk 71 s. 1474 - 1476

Luottamusmies tukena ja vaikuttajana

Luottamusmies on äänitorvi työnantajan suuntaan ja korva kollegoiden suuntaan. TAYS-ervan luottamusmiehet pohtivat luottamusmiestyön hyötyjä ja haasteita.

Ainomaria Parikka
Kuvituskuva 1

Anna-Leena Kuusela, Lastentautien erikoislääkäri, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, TAYS

Johannes Kerälä, Yleislääketieteen erikoislääkäri, Hämeenlinnan kaupunki, TK

Anna Siitonen, Yleislääketieteen erikoislääkäri, Tampereen kaupunki, TK

Miltä luottamusmiestyö näyttää vasta-alkajan, muutaman vuoden tehtävässä toimineen tai konkarin silmin?

Lastentautien erikoislääkäri Anna-Leena Kuusela on toiminut kymmenisen vuotta varaluottamusmiehenä, sen jälkeen luottamusmiehenä ja viimeiset kuukaudet pääluottamusmiehenä Tampereen yliopistosairaalassa.

– Olen ollut valmistumisesta lähtien mukana liiton paikallisyhdistyksissä. Olen myös toiminut paikallisosaston rahastonhoitajana ja puheenjohtajana. Perehdyin aikoinaan KVTES:een, koska halusin tietää, mistä minulle maksetaan. Tunsin aika hyvin luottamusmiestoimintaa, joten oli helppoa vastata myöntävästi, kun pyydettiin luottamusmieheksi, Kuusela muistelee.

Yleislääketieteen erikoislääkäri Johannes Kerälä on ollut viisi vuotta luottamusmiehenä Hämeenlinnan terveyskeskuksessa.

– Edellinen luottamusmies oli jäämässä eläkkeelle ja kysyi kiinnostustani jatkaa hänen pestiään. Olin tuolloin Hämeenlinnan paikallisosastossa puheenjohtajana ja kävin luottamusmieskoulutuksissa, joten ajauduin luottamusmiehen tehtävään luontevasti, Kerälä kertoo.

Yleislääketieteen erikoislääkäri Anna Siitonen aloitti viime elokuun alussa luottamusmiehenä Tampereen terveyskeskuksessa.

– Luottamusmiehemme lopetti tehtävässään ja työpaikallamme tehtiin yleinen kysely kuka haluaisi lähteä hänen tilalleen. Tunsin piston sydämessäni: meitä on paljon eikä ole varaa jäädä ilman luottamusmiestä. Ilmoittauduin avoimin mielin vapaaehtoiseksi, Siitonen sanoo.

Auttamista ja verkostoitumista

Kerälä ja Siitonen pitävät verkostoitumista ja kollegoihin tutustumista sekä koulutuksia luottamusmiestoiminnan etuna.

– Koulutuksissa saa tietoa siitä, mitä tapahtuu valtakunnan tasolla neuvotteluissa. Työhyvinvointiin liittyvien asioiden tuntemisesta on myös hyötyä oman työn kannalta. Luottamusmiehenä saa lääkärintyöstä laajemman näkemyksen verrattuna siihen, että olisi vain omassa työhuoneessaan kaiket päivät, Kerälä miettii.

– En ole ollut päivän politiikan aktiivinen seuraaja, joten on hienoa, kun liiton neuvottelujohtaja Laura Lindholm tiivistää sote-asiat kansantajuisesti. Koulutuksien myötä ymmärtää, miten päätöksiä tehdään. Peruskurssin jälkeen osasin lukea Lääkärisopimusta, nyt jonotan neuvottelutaidon kurssille, Siitonen jatkaa.

– Luottamusmiehenä toimiminen on tuonut mukanaan paljon uusia kokemuksia ja erilaisia toimenkuvia. Olen saanut uutta näkemystä hallinnosta ja sen toiminnasta. Aiemmin olen voinut auttaa vain potilaita, mutta luottamusmiehenä olen pystynyt auttamaan myös kollegoita, Kuusela pohtii.

Myös Siitosen ja Kerälän mielestä luottamusmiestoiminnan hyvänä puolena on kollegojen auttaminen.

– Tietoa työolosuhteista ja palkkauksesta on voinut jakaa työpaikalla, ja olemme neuvoneet kollegoita sopimusasioissa, luottamusmiehet kertovat.

– Viime aikoina väestövastuun loppuminen ja siihen liittyvät työaika- ja palkkasopimukset ovat pitäneet kiireisenä. Ajatus siitä, että päivystys tulisi pakolliseksi terveyskeskuksessa, aiheutti työpaikalla huolta, ja luottamusmiehenä olen päässyt keskustelemaan aktiivisesti tähän liittyvistä asioista, Siitonen havainnollistaa.

– Aikaa menee toki kokouksiin ja kouluttautumiseen, mutta työpaikalla on suhtauduttu myönteisesti, Kuusela lisää.

Luottamusmiestyössä riittää haasteitakin.

– Pääluottamusmiestehtävässä työmäärä on hieman yllättänyt. En ehdi seurata kaikkia niitä asioita, joihin haluaisin vaikuttaa. Kokoukset ja hallinnollisten pöytäkirjojen lukeminen vievät paljon aikaa, ja sen lisäksi pitäisi perehtyä myös päätöksiin, joiden tekemisessä ei ole ollut edes mukana, Kuusela harmittelee.

– Lähdin luottamusmiestyöhöni aika ruusuisesti liikkeelle ja ajattelin tekeväni luottamusmiehen tehtäviä pari tuntia viikossa. Nykyään luottamusmiestyö vie kahdelle päivälle jaettuna yhteensä puoli työpäivää viikossa, Siitonen kertoo.

– Joskus saattaa myös nousta esille ikäviäkin asioita, mutta oma työyhteisöni on aika pieni, eikä mitään isoja ristiriitoja ole syntynyt, Kerälä miettii.

Sote ja tulevaisuus

Kaikki haastateltavat pitävät luottamusmiestoimintaa tärkeänä meneillään olevassa muutos- ja siirtymävaiheessa.

– Useimmat lääkärit pitävät kliinistä työtä kiinnostavampana kuin hallinnollista työtä, joten luottamusmiehiä tarvitaan lääkärikunnan etujen valvomiseen nyt ja tulevaisuudessa. Varmasti yksityispuolellakin olisi luottamusmiestoiminnasta hyötyä, Kuusela arvioi.

Lue myös

– On myös työnantajan etu, että työpaikoilla on valtakunnallisiin asioihin perehtyneitä luottamusmiehiä, Siitonen muistuttaa.

– Luottamusmies osaa varautua muutoksiin ja ratkoa ongelmia myös niiden jälkeen, Kerälä kiteyttää.

Luottamusmiehet pitävät sote-työryhmiä hyvinä vaikutuskanavina.

– Olen yhdessä Kanta-Hämeen sote-ryhmässä henkilöstön edustajana. Mielestäni on tärkeää osallistua suunnitteluun ja vaikuttaa asioihin, Kerälä sanoo.

– Toimin liiton Tampereen seudun paikallisosaston johtokunnan jäsenenä. Jos tulee mahdollisuus päästä johonkin sote-tehtävään, olen käytettävissä, Siitonen toteaa.

– Pirkanmaalla vasta muodostetaan ryhmiä. Haluaisin päästä vaikuttamaan erikoissairaanhoitoon tai perusterveydenhoitoon sekä rakenteellisiin asioihin ja henkilöstöryhmiin, joita aletaan kehittää, Kuusela luettelee.

Terveiset kollegoille

Kaikki luottamusmiehet suosittelevat luottamusmiehen työtä kollegoille.

– Tämä avartaa ja antaa uutta näkemystä ammattikunnasta ja ammatista sekä työmarkkinoista ja työvoimapolitiikasta. Pääluottamusmiehellä töitä on paljon, mutta tavallinen luottamusmies pystyy rajaamaan ajankäyttöään, Kuusela huomauttaa.

– Jos on kiinnostunut työelämän kehittämisestä, luottamusmiestoiminnasta saa hyvän ja mielenkiintoisen lisän lääkärintyöhön, Kerälä jatkaa.

– Hetkittäin kaikki ovat varmaan miettineet mihin ryhtyivät, mutta en ole katunut mukaan lähtemistä. Luottamusmiestyö avartaa ja opettaa, tapaa ihmisiä ja pääsee hyviin koulutuksiin, Siitonen päättää hymyillen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030