Lehti 48: Liitto toi­mii 48/2016 vsk 71 s. 3105 - 3106

Ryhdy mentoriksi maahanmuuttajalle

Lääkäriliitto on lähtenyt mukaan Akavan mentorointi­ohjelmaan, jonka tarkoituksena edistää korkeakoulutettujen turvapaikan­hakijoiden ja maahanmuuttajien kouluttautumista ja ­työllistymistä. Liitto etsii nyt mentoreita.

Sari Kosonen
Kuvituskuva 1

Akavan tänä syksynä käynnistyneen mentorointiohjelman tavoitteena on tarjota maahanmuuttajille oman alan mentoreita lähellä kotipaikkakuntaa. Mukaan on lähtenyt 15 Akavan jäsenjärjestöä.

– Idea mentorointiohjelmasta lähti yhteiskunnallisesta tilanteesta, kun Suomeen saapui viime vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. Mietimme, mikä olisi Akavalle sopiva tapa osallistua auttamiseen, Akavan kehityspäällikkö Kristiina Kokko kertoo.

– Mentorointi on tarkoitettu kaikille korkeakoulutetuille maahanmuuttajille, jotka ajattelevat siitä hyötyvänsä. Perusajatuksena on kollegiaalisuuteen perustuva kokemusperäisen tiedon vaihto.

Akavan mallissa mentoreita on tapaamisissa paikalla aina kaksi.

– Mentorointi perustuu vapaaehtoisuuteen ja tapahtuu oman toimen ohella. Ajattelimme, että kun mentoreita on kaksi, se laskisi kynnystä ilmoittautua mentoriksi. Mentoripari merkitsee myös tuplamäärää ajatuksia ja kontakteja. Mutta jos mentoroitavalle ei löydy kahta mentoria, toki yksikin mentori riittää, Kokko toteaa.

Työvoimaviranomaiset ja muut tahot voivat lähettää mentoreita haluavan maahanmuuttajan yhteys- ja koulutustiedot osoitteeseen maahanmuuttajat@akava.fi. Akava välittää tiedot sopivan jäsenliiton yhteyshenkilölle.

– Mentorointiohjelma on lähtenyt käyntiin eri liitoissa vaihtelevasti. Akavasta lähtee viikoittain noin kymmenen mentoroitavan tiedot jäsenliittoihin, Kokko kertoo.

Hän kannustaa lääkäreitä ryhtymään mentoreiksi.

– On palkitsevaa, kun kokee auttavansa. Voi ajatella, millaiselta tuntuisi, jos itse joutuisi lähtemään toiselle puolelle maapalloa – oman alan kollegalta saatu tuki tuntuisi varmasti hyvältä.

Mentorit ja mentoroitavat valitsevat itse, miten pitävät yhteyttä. Mentorointi pyritään toteuttamaan pääosin englanniksi, mikäli tulkkausapua ei ole saatavilla.

Tilaisuus auttaa ja itsekin oppia

– Lääkäriliitto haluaa olla osaltaan mukana turvapaikanhakijoiden kotouttamisessa. Toivomme, että mahdollisimman moni lääkäri eri puolilta maata ryhtyisi mentoriksi. Mentorina voi toimia joko syntyperäinen suomalainen tai Suomeen aikaisemmin tullut maahanmuuttajalääkäri, sanoo liiton koulutusasiantuntija Sami Heistaro.

Mentorina toimiminen tarjoaa mahdollisuuden auttaa vaikeista tilanteista tulevia kollegoja. Samalla se antaa tilaisuuden itsekin oppia toisesta kulttuurista tulevalta.

Heistaro uskoo, että mentoroitavalle tärkeintä on saada paikallinen oman alan kontakti sekä tuntea olevansa tervetullut Suomeen ja suomalaiseen kollegakuntaan. Mentoroinnissa olennaista on antaa tietoa perusasioista kuten minkä tyyppisissä tehtävissä lääkärit Suomessa toimivat, millainen terveydenhuoltojärjestelmämme on jne.

– Fakta on, että kun maahanmuuttajalääkäri ei osaa suomea, käytännössä menee vuosia, ennen kuin hän voi harjoittaa ammattiaan täällä. Esimerkiksi lääkärin laillistusprosessin kaikkia koukeroita mentorin ei kuitenkaan tarvitse osata selittää – siinä liitto ja viranomaiset voivat opastaa, Heistaro toteaa.

Lue myös

Lääkäriliitto aikoo järjestää mentoreille alkuvuonna perehdytystilaisuuden. Ensi vuoden aikana on tarkoitus järjestää lisäksi seminaari maahanmuuttajille.

Lue myös irakilaislääkäri Thair Al-Janabin haastattelu s. 3069

Akavan mentorointimalli

Mentoroinnin tavoitteena on antaa kollegiaalista tietoa oman alan työstä ja työmarkkinoista Suomessa. Mentori / mentoripari tapaa mentoroitavan 3–5 kertaa. Kunkin tapaamisen kesto on noin 1,5 tuntia.

ensimmäinen tapaaminen: tutustuminen ja nykytilan kartoitus

toinen tapaaminen: oman alan työmarkkinat ja koulutusmahdollisuudet

kolmas tapaaminen: suomalainen työelämä ja suomen kieli

neljäs-viides tapaaminen: mentoroitavan työuran hahmottelu ja tiekartan tekeminen

Kiinnostuitko?

Jos haluat ryhtyä mentoriksi, ota yhteyttä 15.1.2017 mennessä Lääkäriliiton koulutusasiantuntijaan Ulla Anttilaan, ulla.anttila@laakariliitto.fi

Lisätietoja saat Ulla Anttilalta tai Sami Heistarolta, sami.heistaro@laakariliitto.fi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030