Lehti 21: Liitto toi­mii 21/2017 vsk 72 s. 1375 - 1376

Tuleeko lääkäreistä tietojärjestelmien apuvälineitä?

Maailma muuttuu – miten se vaikuttaa lääkärin työhön ja lääketieteen peruskoulutukseen? Tätä pohdittiin ensimmäistä kertaa järjestetyssä Lääkärifoorumissa.

Sari Kosonen
Kuvituskuva 1

– Teknologian kehityksen myötä lääkärille jää enemmän aikaa tärkeimpään asiaan eli potilaan kohtamiseen, Johannes Lyytikkä totesi foorumissa pitämässään esityksessä.

Kuvituskuva 2

Lääkärifoorumiin osallistui kuutisenkymmentä lääkärien koulutus- ja työvoimapolitiikasta kiinnostunutta.

Kuvituskuva 3

Työpajoissa pohdittiin lääkärien peruskoulutusta eri näkökulmista. Moniammatillisuus-työpajassa tehtiin aluksi rentoutusharjoitus.

Kuvituskuva 4

Kuvituskuva 5

– Olemme risteyskohdassa. Edessä on isoja uhkia mutta myös suuria mahdollisuuksia, totesi Duodecimin EBMeDS:n kehityspäällikkö, yleislääketieteen erikoislääkäri Johannes Lyytikkä foorumissa pitämässään, päivän teemaan johdattaneessa esityksessä.

Lääkärien työhön vaikuttavia megatrendejä ovat ilmastonmuutos, väestön rakennemuutos, digitalisaatio, älykkäät laitteet ja potilaiden itseohjautuvuus.

Lyytikän mielestä ihmiset haluavat usein unohtaa näistä megatrendeistä ilmastonmuutoksen.

– Ajatellaan, että ilmastonmuutos tapahtuu jossain muualla, ettei se koske meitä. Todellisuudessa se vaikuttaa meidän kaikkien elämään. Ilmastonmuutoksen suorat terveysvaikutukset ja globaalit taloudelliset vaikutukset ovat valtavat, Lyytikkä totesi.

– Haasteena on myös eläkeläisten määrän kasvu. Terveydenhuollon resurssit on pakko jollakin tavalla tasapainottaa.

Lääkärien työnkuvat muuttuvat

– Digitalisaatio on suurempi mullistus kuin yleensä luullaan. Työt säilyvät, mutta työnkuvat muuttuvat. Muutosvastarinta voi olla suurta, Lyytikkä arvioi.

– Erilaiset älylaitteet yleistyvät. Tulevaisuudessa jokaisella ihmisellä on monia älylaitteita, joita käytetään terveydenhuollossa seurantaan ja diagnostiikkaan. Datan määrä räjähtää. Tähän liittyy monia avoimia kysymyksiä kuten yksityisyyden suoja.

– Potilaiden itseohjautuvuus kasvaa. Hupenevat resurssit eivät jätä muita vaihtoehtoja. Mutta miten muutetaan potilaiden asenteet?

Lääkärikoulutuksessa on Lyytikän mukaan syytä seurata nykyistä enemmän sekä muita aloja että muiden maiden kehitystä. Toisaalta vaikka moni asia muuttuu, lääkärin työn ydin pysyy samana.

– Inhimillisyys ei muutu. Halu auttaa on lääkärin työn peruspilari. Teknologian kehityksen myötä lääkärille jää enemmän aikaa tärkeimpään asiaan eli potilaan kohtamiseen, Lyytikkä sanoi.

Työpajoista käytännön vinkkejä

Foorumi jakaantui osaksi päivää kolmeen työpajaan, joissa pureuduttiin päivän teemaan eri näkökulmista. eHealth perusopetuksessa – pysytäänkö opetuksessa potilaan perässä? -työpajassa todettiin, että lääketieteen opintoihin tulisi sisältyä ainakin perustiedot potilastietojärjestelmistä ja lääkärin käytännön työkaluista kuten Terveysportista. Myös mm. tiedonhausta ja digietiikasta olisi hyödyllistä saada opetusta. Valinnaisina opintoina lääketieteen opiskelijoille voisi olla esimerkiksi ohjelmointia ja sovellusten kehittämistä.

Moniammatillisuutta pohtineessa työpajassa löydettiin hyviä esimerkkejä ammattien välisestä oppimisesta: terveyskeskusharjoittelussa tulevat lääkärit voivat seurata eri ammattiryhmien toimintaa, hätäpotilaan hoidon simulaatio-opetuksessa toimitaan moniammatillisena tiiminä ja tuki- ja liikuntaelinpotilaan kohtaamisessa mukana on fysioterapeuttiopiskelija. Moniammatillisuuden opetus pitäisi integroida muuhun opetukseen ja siinä tulisi tarjota tietoa siitä, mitä kaikkea muiden ammattiryhmien osaamiseen kuuluu – näin syntyy arvostava asenne muiden työtä kohtaan.

Lue myös

Kolmas työpaja Käypä manu – pedagogiaa ja tavoitteita harjoitteluun pohti amanuenssuurin kehittämistä. Amanuenssuurin tarkoitus on tutustuttaa lääkärin ammattiin, opettaa käytännön taitoja ja antaa mahdollisuus harjoitella jo opitun teoriatiedon soveltamista. Työpajassa toivottiin amanuenssille kirjallisia ohjeita jo ennen harjoittelun aloitusta, ja hyvää ohjausta ensimmäisestä päivästä lähtien. Ohjaaja tulisi olla nimetty etukäteen, ja hänen tulisi ottaa huomioon amanuenssin yksilölliset tavoitteet. Myös arviointiin ja palautteeseen kaivattiin selkeitä ohjeita.

Foorumi saamassa jatkoa

Lääkäriliitto järjesti Lääkärifoorumin yhteistyössä Lääkäri 2030 -hankkeen, eHealth -asiantuntijaryhmän ja professiojaoksen kanssa 11. toukokuuta. Foorumi kokosi yhteen lääkärien koulutus- ja työvoimapolitiikan kannalta keskeisiä sidosryhmiä pohtimaan koulutuksen laatua sekä tulevaisuuden tarpeita. Lääkärifoorumi järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa, mutta siitä on tarkoitus tulla vuosittainen tapahtuma – teemat voivat vaihdella.

› Foorumin esitysmateriaalit löydät osoitteesta www.laakariliitto.fi/liitto/laakarifoorumi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030