Lehti 30-32: Liitto toi­mii 30-32/2002 vsk 57 s. 3058

Työmarkkinajärjestöt sukupuolista häirintää vastaan

Työnantaja- ja palkansaajakeskusjärjestöt ovat laatineet työpaikoille ensimmäisen yhteisen ohjeistuksen sukupuolisen häirinnän ja ahdistelun varalta. Arviona on ollut, että työpaikoilla sekä työntekijät että työnantajat tarvitsevat toimintaohjeita ja -välineitä häirintätilanteiden kohtaamiseen.

Ohjeet on koottu 'Hyvä käytös sallittu - häirintä kielletty!' -esitteeseen. Järjestöt haluavat kiinnittää huomiota siihen, että sukupuolinen häirintä ei kuulu terveeseen työyhteisöön ja siihen on työpaikoilla puututtava.

Mika Vehkasaari

Tilastokeskuksen tasa-arvobarometri 2001 kertoo, että sanallisen sukupuolisen häirinnän kohteeksi koki viime vuonna joutuneensa aiempaa selvästi useampi. Yleisimmin häirinnän kohteina ovat erityisesti nuoret naiset - tosin myös yhä useampi nuori mies kokee joutuneensa fyysisen lähentelyn kohteeksi. Työympäristössään oli sukupuolista häirintää viimeisen kahden vuoden aikana kokenut naisista noin joka kuudes (18 %) ja miehistä joka kahdeskymmenes (5%). Häiritsijä oli joko työtoveri, esimies tai asiakas.

Yleisintä häirintää oli kaksimielisten vitsien kertominen ja asiattomien huomautusten esittäminen. Toisaalta esimerkiksi tasa-arvovaltuutetun käsittelyyn häirintää koskevia kanteluita tulee vain harvoin, ehkä noin kerran vuodessa.

Työmarkkinajärjestöt toivovat, että sukupuolisen häirinnän julkinen esille ottaminen ennaltaehkäisee häirintää työpaikoilla. Esitteessä tarkastellaan ilmiötä niin häirityksi tulleen, häiritsijän kuin työnantajankin kannalta. Yhteiset pelisäännöt helpottavat ongelmien käsittelyä. On tärkeää tiedostaa, että sukupuolinen häirintä on työpaikalla työsuojelukysymys. Hyvä ja avoin työilmapiiri ilman häirintää ja kiusaamista lisää työssä viihtymistä ja jaksamista.

Lue myös

Hankkeen takana ovat kaikki kahdeksan työmarkkinajärjestöä: Akava, Kirkon Sopimusvaltuuskunta, Kunnallinen työmarkkinalaitos, Palvelutyönantajat, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliitto, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK sekä Valtion Työmarkkinalaitos.

Järjestöt jakavat esitettä kukin omaan kenttäänsä yhteensä yli 80000 kappaletta. Esite tulee esille suomeksi ja ruotsiksi myös järjestöjen internetsivuille.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030