Terveydenhuolto

Koko maan kattava lääkityslista tulossa

Lääkäri näkee kaikki julkisessa ja yksityisessä terveydenhuollossa määrätyt lääkkeet samasta ajantasaisesta lääkityslistassa.

Ulla Ora
Adobe

Kanta-palvelut ottaa käyttöön valtakunnallisen lääkityslistan, joka on kaikkien lääkäreiden saatavilla. Lääkityslistassa kaikki potilaskohtainen lääkitystieto tallennetaan yhteen paikkaan, Kantaan. Kaikki potilaan hoitoon osallistuvat ammattilaiset ylläpitävät yhtä potilaskohtaista lääkityslistaa, joka näkyy samanlaisena apteekeissa, terveydenhuollossa ja potilaalle itselleen.

Lääkityslistan ensimmäiset käyttöönotot alkavat vuoden 2026 alussa. Koko maan kattavasti lääkityslista on tarkoitus saada käyttöön viimeistään lokakuussa 2027.

– Parhaillaan teemme toimintamallia, josta haluamme kuulla lääkäreiden kokemuksia. Tarkoituksena on, että lääkäreiden lääkelista on aina ajantasainen ja siinä näkyvät kaikki potilaille määrätyt lääkkeet. Lääkärit päivittävät listaa, kun muutoksia lääkityksessä tapahtuu, kertoo Kanta-palveluiden kehityspäällikkö Lotta Fordell .

Takana vuosien valmistelu

Ajantasaisten lääkelistojen saamista lääkäreiden käyttöön on alettu valmistella neljä vuotta sitten. Aikaa vie muun muassa potilastietojärjestelmien yhteistestaus Kanta-järjestelmän kanssa.

Lääkityslistaa kehitetään yhteistyössä sote-ammattilaisten, apteekkien, järjestöjen ja järjestelmätoimittajien kanssa.

– Näin laaja kehitysyhteistyö vie aikaa. Sen vuoksi hyvinvointialueiden käyttöönotot pitää suunnitella hyvissä ajoin. Se vaatii koulutusta myös henkilöstölle.

Fordell kehottaa lääkäreitä kommentoimaan toimintamalliluonnosta: Kanta-lääkityslistan toimintamalli - TH L.

Lue lisää: Kela kehottaa: Huomioi lääkehoidon kokonaisuus ja yhteisvaikutukset

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030