Terveydenhuolto

Lisäsopeutukset huolestuttavat lääkäreitä Etelä-Savossa

Uusi säästöohjelma on valmistelussa.

Sari Kosonen
Adobe

Etelä-Savon hyvinvointialueen (Eloisa) hallitus on käsitellyt tällä viikolla talouden tasapainottamista ja uusia sopeutustoimia.

Taloustilanne on vaikea. Vuoden 2023 tilinpäätöksessä taseessa on kumulatiivista alijäämää 34,4 miljoonaa euroa. Tämän vuoden tilinpäätöksen ennustetaan osoittavan jo 74,8 miljoonan kumulatiivista alijäämää.

– Eloisassa on ollut monta yt-kierrosta. Säästöjä on tehty jo paljon, mutta vielä lisää on säästettävä. Tämä on kuormittavaa jäsenille ja luottamusmiehille: kun yksistä neuvotteluista on päästy, uudet jo pukkaavat päälle, kertoo Lääkäriliiton Itä- ja Pohjois-Suomen yhteistyöalueiden piiriylilääkäri Kaj Korhonen .

Lue lisää: Etelä-Savo päätyi irtisanomisiin

Liiton valiokunnissa Kuopiossa on keskusteltu paljon taloustilanteesta.

– Kollegat ovat huolestuneita tilanteesta. Tuntuu, että vaikka mitä tehdään, se ei riitä, Korhonen sanoo.

Lääkärit eivät ole huolissaan omista työpaikoistaan tai mahdollisista lomautuksista, vaan ennen kaikkea potilaista.

– Etelä-Savossa on eläköitymässä paljon lääkäreitä, joten nuoremmille kyllä riittää töitä. Mutta jos perusterveydenhuollon palvelupisteitä karsitaan, etenkin iäkkäät potilaat ovat vaikeuksissa.

Eloisa on valmistellut talouden tasapainotusohjelmaa yhteistyössä konsulttiyhtiö Valorin kanssa. Se on kiinnittänyt huomiota muun muassa siihen, että avosektorin kustannukset ovat Eloisassa keskimääräistä suuremmat.

Tässä ei Korhosen huomion mukaan ole otettu huomioon kesäasukkaita, joita on alueella paljon. Hekin käyttävät terveyspalveluja. Tulopuolella näkyvät kyllä hyvitykset heidän kotialueiltaan.

Kuuma kysymys erikoissairaanhoidon osalta on Savonlinnan keskussairaalan kohtalo. Mikä on sen tulevaisuus?

– Savonlinnan kollegat ovat eläneet jo pitkään epävarmuudessa. Tämä on heijastunut myös rekrytointiongelmina, Korhonen toteaa.

Lue lisää: Sairaalaverkon tulevaisuudesta päätettiin

Eloisan toimialat valmistelevat nyt esityksiä uusiksi sopeutustoimiksi. Tavoitteena on tuoda konkreettiset säästötoimenpiteet aluevaltuuston hyväksyttäviksi syyskuun kokoukseen.

Lue lisää: ”Säästöjä vaaditaan liian nopeasti”

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030