Terveydenhuolto

Pikkulasten rokotuskattavuus on korkea

Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisesta rokotusrekisteristä.

Sari Kosonen
Adobe

Vuonna 2021 syntyneistä lapsista lähes 98 prosentille on aloitettu kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta suojaava viitosrokotussarja. Tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen on saanut lähes 95 prosenttia.

Rokottamattomuus on Suomessa edelleen harvinaista. Vuonna 2021 syntyneistä lapsista täysin rokottamattomia on 1,7 prosenttia, mikä on hieman enemmän kuin aiemmissa ikäluokissa. Vuonna 2020 syntyneistä kolmeen ikävuoteen asti rokottamattomia oli 1,4 prosenttia ja tätä aiemmissa ikäluokissa noin yksi prosentti.

– Vaikka muutokset rokottamattomien osuudessa ovat hyvin pieniä, on kuitenkin tarkasti seurattava, yleistyykö ilmiö tulevina vuosina. Rokottamattomien osuus on nyt suurempi koronapandemian aikana syntyneissä ikäluokissa, joten on pohdittava myös pandemian vaikutuksia lasten rokotusten toteutumiseen ja rokotuksiin suhtautumiseen, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku tiedotteessa .

Rokottamattomien osuus on vuosina 2020–2021 syntyneissä ikäluokissa aiempia ikäluokkia suurempi lähes kaikilla hyvinvointialueilla. Ahvenanmaalla ja Pohjanmaan hyvinvointialueella rokottamattomien osuus on aiempaa matalampi.

Tiedot rokotuskattavuuksista perustuvat valtakunnallisen rokotusrekisterin ajantasaisiin tietoihin, jotka saadaan potilastietojärjestelmistä. 

Lue lisää: Suomessa todettu yksi tuhkarokkotartunta viime ja tänä vuonna

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030