Terveydenhuolto

Pohjoissavolainen: Vaihda lomarahat vapaiksi

Pohjois-Savon hyvinvointialue kaapii säästöjä kaikesta ja haluaa samalla kehittää digipalveluita.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Kovien säästöjen edessä olevalla Pohjois-Savon hyvinvointialueella toivotaan, että mahdollisimman moni työntekijä nyt anoisi palkattomia vapaita ja vaihtaisi lomarahoja vapaiksi. Näin on Itä-Suomen piiriylilääkäri Kaj Korhonen kuullut luottamusmiehiltä.

– Tämä tietenkin tarkoittaa, että henkilöstöä olisi paikalla vähemmän ja hoitotakuussa pysyminen kävisi haasteelliseksi. Henkilöstöä ei kuitenkaan muuten pyritä vähentämään, koska siitä on muutenkin pula suorittavalla puolella, Korhonen sanoo.

Eikä tässä kaikki, vaan säästöjä pyritään kaapimaan vähän kaikkialta. Pohjois-Savossa on parhaillaan käynnissä yt-neuvottelut talousarviovalmisteluun liittyen.

Mikko Käkelä
Kaj Korhonen

Ensi vuoteen siirrytään merkittävän alijäämän saattelemana, sillä hyvinvointialueen vuoden 2023 talouden ennakoidaan jäävän noin 82,5 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, kertoo Pohjois-Savon hyvinvointialue tiedotteessaan . Sopeuttamistavoitteista huolimatta vuoden 2024 alijäämäksi ennakoidaan 35,6 miljoonaa euroa.

Kertyneet alijäämät on katettava vuoden 2026 loppuun mennessä.

Aluehallitus alkaa kokouksessaan ensi maanantaina käsitellä talousarviota vuodelle 2024 ja taloussuunnitelmaa vuosille 2024−2026.

Toimialojen talouden sopeuttamistarpeet ovat perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa ja aikuisosiaalityössä yhteensä yli 35 miljoonaa euroa, perhe- ja vammaispalveluissa 28,3 miljoonaa euroa, ikääntyneiden palveluissa 21 miljoonaa euroa ja pelastus- ja turvallisuuspalveluissa 4,2 miljoonaa euroa.

Palveluverkko tulee tarkasteltavaksi

Korhosen tietojen mukaan palveluverkoston tarkastelu on edessä keväällä.

– Säästöt ovat niin valtavat, että niitä ei tulla saavuttamaan, jos palveluverkkoa ei jotenkin tarkastella, näkee Korhonen.

Keskeistä tässä vaiheessa on päivystyspisteistä supistaminen. Iltavastaanottoja oltaisiin keskittämässä isommille paikkakunnille, ja yöpäivystykset keskitettäisin Kysiin.

– Mutta nämä ovat vasta kaavailuja, joita yt-neuvotteluissa käydään läpi. Yt-neuvottelut päättyvät jouluviikolla.

Korhonen ennakoi väestön nousevan takajaloilleen, jos lähipalvelut iltavastaanottojen osalta loppuvat. Lääkäreitä asia ei niinkään kosketa, koska heitä on ollut jopa vaikea saada iltavastaanotoille riittävästi.

– Jos taas iltavastaanotot keskittyvät Kuopioon, se lisää työkuormaa Kuopion lääkäreillä. Maaseudun lääkäreiden halukkuus päivystää Kuopiossa taas on ilmeisen vähäistä. Näistä asioista tulee varmasti isot keskustelut, Korhonen sanoo.

Johtamisverkoston tarkastelu on hänen tietojensa mukaan edessä kesällä.

Iisalmessa ollaan eri mieltä

Taloutta pyritään tasapainottamaan myös kehittämällä digi-, etä- ja liikkuvia palveluita.

Psykiatrian puolella toivotaan merkittäviä säästöjä siitä, jos ostopalvelulääkäreiden tilalle saataisiin omia lääkäreitä.  

– Tämä vaatii rekrytoinnin onnistumista, muuten säästöä ei synny, Korhonen huomauttaa.

Hoivaan suunnitellaan rahallisesti merkittäviä säästöjä.

Säästösuunnitelmat ovat saaneet Iisalmen lääkärit kirjoittamaan Iisalmen Sanomiin mielipidekirjoituksen , jossa he vastustavat lähipalveluiden, kuten erikoispoliklinikoiden ja yöpäivystyksen alasajoa. He myös vaativat, että soten keskittämisasetus pitäisi perua, jotta anestesialeikkauksia voitaisiin taas tehdä Iisalmessa.

Säästöpaineet ovat kovia, mutta Korhonen painottaa, että lääkärijärjestöissä toki ymmärretään, etteivät rahat riitä nykyisen palvelujärjestelmän ylläpitämiseen.

­ – Arvostamme sitä, että sopeutustoimet valmistellaan yhteistyössä henkilöstöä kuullen.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030