Terveydenhuolto

Työterveyslaitokselta työkalupakki henkisen työkyvyn tukeen

Työpaikoille ja erityisesti koronapandemiasta kärsineille ammattialoille tarjotaan keinoja ja menetelmiä.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Yhteiskunnalliset muutokset haastavat työpaikat kehittämään toimintatapoja ja työoloja mielen hyvinvointia tukeviksi. Työterveyslaitoksen Mielenterveyden työkalupakki -hanke auttaa tässä tehtävässä suomalaista työelämää. Työpaikoille ja erityisesti koronapandemiasta kärsineille ammattialoille tarjotaan keinoja ja menetelmiä ja samalla syntyy uutta tutkimusta.

– Mielenterveysongelmat haastavat työkykyä, eikä tilannetta ratkaista ainoastaan terveydenhoidon kentällä. Lisäksi ongelmapuheen rinnalle kaivataan puhetta voimavaroista ja työn imusta, johtaja Salla Toppinen-Tanner Työterveyslaitoksesta kertoo tiedotteessa

Hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Työterveyslaitos toteuttaa hankkeen yhdessä kumppanien ja laajan sidosryhmäverkoston kanssa. 

Tavoitteena mielen hyvinvointia tukeva työkulttuuri 

Mielenterveyttä voi edistää kehittämällä työoloja ja huolehtimalla sujuvasta työn arjesta sekä työyhteisön vuorovaikutuksesta. Mielenterveyden työkalupakista löytyy keinoja tukea mielenterveyttä ja rakentaa mielen hyvinvointia tukevaa työkulttuuria. 

Maksuttomat työkalut ja materiaalit soveltuvat esimerkiksi esihenkilötyön tueksi, aivotyön kehittämiseen sekä työkykyä edistävän liikunnan ja liikkumisen suunnitteluun, organisaation palautumiskäytäntöjen arviointiin ja moneen muuhun tilanteeseen. 

Lue myös

Työkalupakki sisältää Työelämän mielenterveysohjelmassa 2021–2022 kehitettyjä tutkimukseen pohjautuvia keinoja ja menetelmiä. Hankkeessa kehitetään olemassa olevia työkaluja ja julkaistaan uusia. 

Koronan vaikutukset näkyvät edelleen 

Yhtenä hankkeen painopisteenä on tukea koronan vaikutuksista kärsineiden sosiaali- ja terveysalan sekä taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alojen toimintaa. 

Sosiaali- ja terveysalan kehittämistoimenpiteissä keskitytään työssä palautumiseen, työkykyä tukevaan johtamiseen ja henkilöresurssien tarpeen arviointiin työpaikoilla. 

Taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-aloilla kuormitusta aiheuttavat esimerkiksi pitkät ja moniosaiset työpäivät, monitekeminen ja palautumisen haasteet. Hanke tarjoaa alan ammattilaisille hyvinvoinnin ja työkyvyn tukea.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030