Lehti 5: Ajan­kohtai­sta 5/1997 vsk 52 s. 455

Lääkkeitä voi hankkia ETA-maista myös postitse

Henkilökohtaisten lääkkeiden maahantuontia koskevat säännökset väljenivät hiukan vuoden vaihteessa, kun lääkelain muutokset ja niihin liittyvä Lääkelaitoksen määräys tulivat voimaan.

Resepti- sekä reseptittä saatavia lääkkeitä voi nyt hankkia Euroopan talousalueelta postitse kolmen kuukauden tarvetta vastaavan määrän. Lupa ei koske huumausaineiksi katsottavia valmisteita. Ehtona on, että lääke hankitaan apteekista tai muulta lääkkeiden vähittäisjakeluun oikeutetulta toimittajalta. Etämyynnin, postimyyntiluetteloiden tai Internetin välityksellä lääkkeitä ei Suomessa edelleenkään saa myydä.

Matkustajaliikenteessä voi tuoda ETA-maista lääkkeitä omaan käyttöön vuoden tarvetta vastaavan määrän, huumausaineiksi katsottavia lääkkeitä kuitenkin vain 14 vuorokaudeksi.

Maahantuojan on tarvittaessa pystyttävä reseptillä, lääkärintodistuksella tai muulla vastaavalla tavalla osoittamaan, että valmiste on tarkoitettu hänelle itselleen.

Lue myös

Homeopaattisten ja antroposofisten valmisteiden tuonti on ETA-maista sallittua samoin kuin muidenkin lääkkeiden. ETA-maiden ulkopuolelta niitä ei saa tuoda.

Euroopan talousalueen ulkopuolelta voi matkustajaliikenteessä tuoda lääkkeitä henkilökohtaiseen käyttöön enintään kolmen kuukauden tarvetta vastaavan määrän. Matkalla mukana ollutta lemmikkieläintä varten voi tuoda tämän hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä kuukauden käyttöä vastaavan määrän, ei kuitenkaan huumausaineita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030