Lehti 35: Ajan­kohtai­sta 35/1997 vsk 52 s. 4193

Konrad ReijoWaaran palkinto Pirkko Santavuorelle

Lääkäriseura Duodecimin myöntämän, ansiokkaasta käytännön lääkärin urasta annettavan Konrad ReijoWaaran palkinnon sai tänä vuonna lastenneurologian erikoislääkäri, dosentti Pirkko Santavuori Kirkkonummelta. Häntä luonnehditaan monipuoliseksi lastenneurologian alan tutkijaksi ja innostavaksi opettajaksi, mutta samalla myös potilailleen HYKS:n lastenklinikassa harvinaisella antaumuksella omistautuneeksi käytännön lääkäriksi.

Pirkko Santavuoren elämäntyössä keskeiseksi nousee neuronaalisia seroidilipofuskinooseja, NCL-tauteja, koskeva tutkimus ja käytännön lääkärintyö. Näitä vaikeaan vammautumiseen ja kuolemaan johtavia tauteja on neljä päämuotoa, ja niistä kaksi kuuluu suomalaiseen tautiperimään. Santavuori tunnisti yhdessä Matti Haltian kanssa varhaisimman muodon, INCL-taudin, ja tautia nimitetäänkin Santavuoren-Haltian taudiksi. Suomessa on diagnosoitu 350 NCL-potilasta, ja heistä on elossa noin sata. Useimpien NCL-muotojen geenivirhe on nykyään paikannettu, ja geenivirheitä kantavat voidaan löytää geenitestillä jo raskauden aikana. Tulevaisuudessa geenihoito saattaa auttaa ainakin osaa NCL-lapsista.

Joka toinen vuosi myönnettävä Duodecim-seuran nuoren tutkijan palkinto on annettu LKT, dosentti Olli Ritvokselle tunnustukseksi ansiokkaasta kasvutekijöitä koskevasta tutkimustyöstä. Ritvoksen kymmenen vuoden takainen väitöskirjatyö koski kasvutekijöiden merkitystä istukan hormonitoiminnan säätelyssä, ja nykyään hänen tutkimuksensa ovat keskittyneet kasvutekijöiden asemaan mm. munasarjojen solukkojen kasvussa ja erilaistumisessa. Tutkimukset liittyvät paitsi lisääntymislääketieteeseen, myös syöpätutkimukseen, sillä monet kohteena olevan kasvutekijäperheen jäsenet ovat luonnollisia solujen kasvun rajoittajia. Helsingin yliopiston Haartman Instituutissa Ritvoksen tutkimusryhmä on toiminut vuodesta 1991.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030