Ajan­kohtai­sta

Abirateronista hyötyä etenevässä eturauhassyövässä myös ennen solunsalpaajia

Abirateroni voi lisätä kastraatioresistenttiä etäpesäkkeistä eturauhassyöpää sairastavien potilaiden elinaikaa myös ennen solunsalpaajahoitoa käytettynä. Syöpätautien erikoislääkäri Tapio Utriainen pitää tuloksia merkittävinä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Eturauhanen-Pixmac000031650353.jpg

Abirateroni voi lisätä kastraatioresistenttiä etäpesäkkeistä eturauhassyöpää sairastavien potilaiden elinaikaa myös ennen solunsalpaajahoitoa käytettynä.

NEJM-lehdessä julkaistun, III-vaiheen kliinisen tutkimuksen mukaan abirateronihoito prednisonin kanssa lisäsi hidasti syövän radiologista etenemistä, vaikutti pidentävän potilaiden elinaikaa ja auttoi lykkäämään sytostaattihoitoa.

Tutkimuksessa oli mukana 1 088 etenevää, mutta oireetonta tai vähäoireista kastraatioresistenttiä eturauhassyöpää sairastavaa miestä, jotka eivät olleet saaneet solunsalpaajahoitoa.

Potilaat saivat kaksoissokkokokeessa joko abirateroniasetaattia ja prednisonia tai prednisonia lumelääkkeen kera. Abirateroni estää androgeenien tuotantoa kiveksissä ja lisämunuaisessa.

Mediaaniaika ilman syövän radiologisesti todettavaa etenemistä oli 16,5 kuukautta abirateronia saavilla ja 8,3 kuukautta lumelääkettä saaneilla potilailla (riskisuhde 0,53, 95 % LV 0,45-0,65).

Tutkimus lopetettiin marraskuussa 2011. Lumelääkettä saavien ryhmässä oli enemmän kuolleita (n=186) abirateronia saavien ryhmään verrattuna (n=147). Keskimäärin 22 kuukautta jatkuneen seurannan aikana lumetta saavien ryhmän mediaanielinajaksi tuli 27,2 kuukautta. Abirateronia saavien ryhmässä mediaaniin ei tuolloin vielä päästy.

Abirateroni lykkäsi solunsalpaajahoidon aloitusta, opiaattien käytön aloitusta syöpäkipuun ja potilaan toimintakyvyn heikentymistä. Väsymystä, nivelkipuja, turvotusta sekä verenpaineen nousua ja hypokalemiaa esiintyi enemmän abirateroniryhmässä.

Yhdysvalloissa lääkeviranomainen FDA hyväksyi tutkimuksen julkaisun jälkeen abirateronin käytön myös ennen solunsalpaajahoitoa.

Korvattavuuskysymykset ratkaisevia

Syöpätautien erikoislääkäri, LT Tapio Utriainen HUS:n Syöpätautien klinikasta pitää tuloksia merkittävinä. Potilaiden elämänlaatu paranee, jos syöpäkipuja ja sytostaattihoitoja pystytään lykkäämään.

– Lääke on erittäin lupaava ja tulee muuttamaan hoitokäytäntöjä, jos se saa korvattavuuden Suomessa. Lääkkeen kustannukset ovat kuitenkin yhteiskunnalle merkittävät, joten esimerkiksi Ruotsissa se ei ole automaattisesti kaikkialla saatavissa.

– Monen kastraatioresistenttiä eturauhassyöpää sairastavan potilaan kunto saattaa olla niin huono, etteivät sytostaattihoidot ole enää mahdollisia. On merkittävää, että heille voitaisiin tarjota oireita lievittävää ja samalla elämää pidentävää hoitoa, Utriainen sanoo.

Suomessa abirateroni tuli syyskuun alusta rajoitetusti peruskorvattavaksi niille potilaille, joiden tauti on edennyt dosetakseliin pohjautuvan solunsalpaajahoidon aikana tai sen jälkeen. Tätä ennen lääke oli ennakkokäytössä useissa suomalaissairaaloissa.

– Lääkkeestä on Suomessakin paljon hoitokokemuksia sytostaattihoitojen jälkeen ja kokemukset ovat olleet pääsääntöisesti hyviä, joskus dramaattisiakin. Haittavaikutukset ovat olleet minimaalisia.

Maria van der Meer
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030