1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Äidinmaidonkorvikkeen insuliini saattaa vaikuttaa diabeteksen kehittymiseen
Ajan­kohtai­sta

Äidinmaidonkorvikkeen insuliini saattaa vaikuttaa diabeteksen kehittymiseen

Insuliinitonta äidinmaidonkorviketta saaneilla lapsilla oli kolmen vuoden ikään mennessä vähemmän diabeteksen kehittymistä ennustavia autovasta-aineita kuin lapsilla, jotka saivat tavallista äidinmaidonkorviketta.

Äidinmaidonkorvikkeen insuliini saattaa vaikuttaa diabeteksen kehittymiseen Kuva 1 / 1

Insuliinitonta äidinmaidonkorviketta saaneilla lapsilla oli kolmen vuoden ikään mennessä vähemmän diabeteksen kehittymistä ennustavia autovasta-aineita kuin lapsilla, jotka saivat tavallista äidinmaidonkorviketta.

Suomessa tehtyyn FINDIA-tutkimukseen valittiin yli 1000 vastasyntynyttä, joilla oli todettu perinnöllinen alttius saada tyypin 1 diabetes. Lapset jaettiin satunnaisesti kolmeen ryhmään sen mukaan, millaista äidinmaidonkorviketta heille annettiin, jos täysimetys kuuden kuukauden ikään saakka ei onnistunut. Äidinmaidonkorvikkeista yksi oli tavallinen lehmänmaitopohjainen korvike, yksi oli herapohjainen korvike, jossa valkuaisaineet oli pilkottu ja yksi oli herapohjainen korvike, josta oli poistettu lehmänmaidon insuliini.

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu lehmänmaidon isojen proteiinien pilkkomisen vähentävän autovasta-aineiden kehittymistä. FINDIA-tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa lehmänmaidon insuliinin vaikutusta diabetesriskiin. Lehmän insuliini poikkeaa ihmisen insuliinista kolmen aminohapon suhteen. Siksi immuunivaste lehmän insuliinia kohtaan on voimakkaampi kuin ihmisen omaa insuliinia kohtaan.

Vastasyntyneen suoli läpäisee alkuun vieraita proteiineja, jotka pääsevät näin verenkiertoon. Puolen vuoden ikään mennessä suoli kypsyy ja sen läpäisevyys laskee. Altistuminen lehmänmaidon insuliinille silloin, kun suoli on vielä epäkypsä, voi johtaa siihen, että elimistö oppii tulkitsemaan insuliinia kuin vierasta ainetta, jota vastaan on taisteltava. Hypoteesin mukaan prosessi voisi edetä vähitellen siten, että elimistö alkaa lopulta tuhota omia insuliinia tuottavia beetasoluja.

Tutkimuksessa lehmänmaidon insuliinia vältettiin puolen vuoden ikään saakka. Lapsia seurattiin kolmevuotiaiksi. Tutkimus osoitti insuliinittoman korvikkeen vähentävän autovasta-aineiden kehittymistä. Tarvitaan kuitenkin lisänäyttöä, jotta voidaan sanoa kyetäänkö lehmänmaidon insuliinia välttämällä estämään tai hidastamaan autoimmuunireaktiota insuliinia tuottavia beetasoluja vastaan.

Tutkimus julkaistiin Archives of Pediatric and Adolescent Medicine -lehdessä.

Kuva: Pixmac

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Alzheimerin riskigeeni heikentää aivojen tulehdussolujen toimintaa

Kehitettävät hoidot voisivat suuntautua mikrogliojen aineenvaihduntaan, ehdottavat tutkijat.

Kommentti
Yhdeksän hyvää ei riitä

– Päivystyksen työkalut eivät ratkaise eniten palveluja käyttävien ongelmia, kirjoittaa Sally Järvelä.

Tieteessä
Pakolaiskriisi haastoi terveydenhuollon

Ongelmat johtuivat epäselvästä lainsäädännöstä, epäselvistä rooleista ja koordinaation puutteesta.

Ajassa
Alueelliset erot terveyspalvelujen kysynnässä ja tarjonnassa suuria

Alueellinen eriytyminen korostaa tarvetta erilaisille terveyspalveluille.

Ajassa
EMA valmistelee ohjeistusta nitrosamiineista

Pääjohtaja on pyytänyt ohjetta epäpuhtauksien välttämiseksi lääkkeissä.

Ajassa
Suomen kieltä ei opi itsestään

Maahanmuuttajataustaisten lääkäreiden suomen kielen taidon puutteet eivät yllätä Adel Bachouria.