Ajan­kohtai­sta

Äiti voi parantaa syntymättömän lapsensa aivotoiminnan kehitystä syömällä kalaa

Runsas rasvaisen kalan määrä äidin ruokavaliossa voi vahvistaa vauvan aivojen ja näkökyvyn kehitystä.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

– Sikiöt ja pikkulapset saavat näitä aivojen kehityksen kannalta arvokkaita rasvahappoja pääasiallisesti äidin raskauden- ja imetyksenaikaisesta ruokavaliosta. Lapsen aivot kehittyvät eniten ensimmäisten elinvuosien aikana, joten varhainen rasvahappojen saanti on tärkeää, toteaa dosentti Kirsi Laitinen Turun yliopiston biolääketieteen laitokselta.

Äiti voi parantaa syntymättömän lapsensa näkökyvyn ja aivotoiminnan kehitystä syömällä rasvaista kalaa säännöllisesti raskauden aikana. Tämä käy ilmi Turun yliopiston ja TYKS:n tutkimuksesta, joka julkaistiin Pediatric Research -lehdessä. Tutkimus tukee aikaisempia löydöksiä odottavan äidin ruokavalion ja elintapavalintojen tärkeydestä vauvan kehitykselle.

Tutkimusryhmä tarkasteli rasvahappojen lähteiden määrää laajemmasta tutkimuksesta valikoidun 56 äidin ruokavaliossa. Äitien raskauden aikana pitämien säännöllisten ruokapäiväkirjojen analysoinnin lisäksi tutkijat mittasivat rasvahappojen määrän äitien veren seerumissa. Lasten seerumin rasvahappopitoisuus mitattiin kuukauden iässä.

– Tutkimuksessa huomioitiin useita tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä, kuten äitien verenpaine, verensokeritaso sekä painonvaihtelut ennen raskautta ja sen aikana. Lisäksi huomioitiin äidin mahdollinen tupakointi ja raskausdiabeteksen kehittyminen, professori Erika Isolauri Turun yliopiston kliiniseltä laitokselta ja TYKS:n lasten ja nuorten klinikasta kertoo.

Runsaasti kalaa syövien äitien lapset onnistuivat paremmin näkötestissä

Lasten näkökyky mitattiin kaksivuotiaana pVEP-menetelmää käyttäen professori Satu Jääskeläisen kliinisen neurofysiologian laboratoriossa. Tätä herkkää ja tarkkaa menetelmää käytetään näön toiminnan ja pienen lapsen näköjärjestelmässä tapahtuvien kehittymiseen liittyvien muutosten havaitsemiseen.

Lue myös

Kahden vuoden iässä tehtyjen näkötestien tulosten analysointi paljasti, että lapset, joiden äidit söivät viikon aikana kalaa kolme kertaa tai useammin raskauden viimeisen kolmanneksen aikana, pärjäsivät paremmin kuin lapset, joiden äidit söivät korkeintaan kaksi annosta tai eivät lainkaan kalaa.

– Tutkimustulokset viittaisivat siihen, että raskaana olevan naisen säännöllinen kalansyönti on hyväksi syntymättömän lapsen kehitykselle. Tämä saattaa olla kalan sisältämien pitkäketjuisten monityydyttymättömien rasvahappojen ansiota, mutta myös muilla kehitykselle tärkeillä ravintoaineilla, kuten D- ja E-vitamiinilla, voi olla osuutta asiaan, Laitinen kertoo.

– Tutkimuksemme korostaakin, että terveen äidin normaalin raskauden aikaista ruokavaliota muokkaamalla voidaan vaikuttaa pikkulapsen hermostollisen kehitykseen, hän lisää.

Laitisen mukaan tutkimustuloksia tulisi hyödyntää odottavien äitien ruokavalio-ohjauksessa.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030