Lehti 18-19: Ajan­kohtai­sta 18-19/2003 vsk 58 s. 2014

Aivoinfarktin akuuttihoito ontuu Suomessa

Ulla Järvi

Aivoinfarktin akuuttihoito on Suomessa hyvin eriarvoista eri puolilla maata.

Valitettavasti näin voidaan sanoa jo kovin monen kansantaudin hoitotilanteesta. Aivohalvaus- ja dysfasialiitto on käynnistämässä Raha-automaattiyhdistyksen tuen turvin kolmen vuoden projektin, jossa selvitetään aivoverenkiertohäiriöiden akuuttihoidon tila ja kehittämistarpeet Suomessa. Kunnianhimoisena tavoitteena on kartoittaa akuuttihoidon resurssit, organisaatio ja hoitokäytännöt kaikissa AVH-akuuttihoitoa antavissa hoitopisteissä. Myös hoitoketjut ja niiden toimivuus halutaan tutkia. Kolmella esimerkkipaikkakunnalla selvitetään myös hoitoketjun kokonaiskustannukset.

- Tavoitteena on hoitokäytäntöjen yhdenmukaistaminen sekä akuuttihoidon saatavuuden turvaaminen asuinpaikasta riippumatta. Jokaiseen keskussairaalaanhan pitäisi saada liuotushoitovalmius ja aivohalvausyksikkö, toteaa dosentti Risto O. Roine HUS:sta.

Lauantaina vietetään kansainvälistä aivohalvauspäivää, jonka yhtenä tarkoituksena on tehdä tunnetuksi tätä kaikkein invalidisoivinta kansantautiamme. Aivohalvaukseen sairastuu vuosittain 14 000 suomalaista, joista kolmasosa on vielä työikäisiä. AVH on kolmanneksi yleisin kuolinsyy.

Lue myös

- Se on myös kallis sairaus, sillä sen kokonaiskustannukset olivat esimerkiksi vuonna 1999 noin 430 miljoonaa euroa eli 6,1 prosenttia terveydenhuollon koko budjetista, Risto O. Roine toteaa. Suorat ja epäsuorat kustannukset ovat arviolta yhteensä noin 800 miljoonaa euroa.

- Akuuttihoitojakson osuus taudin kokonaiskulusta on vain noin 20 prosenttia. Yksi akuuttihoitojakso maksaa noin 4 000 euroa. Sijoitus akuuttihoitoon siis kannattaisi, jos tehokkaalla hoidolla saataisiin invalidisoituminen lievenemään, korostaa Risto O. Roine.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030