Lehti 42: Ajan­kohtai­sta 42/2018 vsk 73 s. 2397

Ajaako uudistus tehtailemaan väitöskirjoja?

Mari Vehmanen
Kuvituskuva 1

Erikoislääkärikoulutukseen suunnitellut muutokset huolestuttavat medisiinareita.

Millaisia ajatuksia uudistus herättää, Medisiinariliiton puheenjohtaja Jesper Perälä?

− Teimme jäsenistöllemme kyselyn aiheesta, ja yksi huoli nousi selkeästi esiin. Suunniteltu valintamenettely mietityttää kovasti.

− Moni kokee, että jatkossa haluamalleen erikoisalalle päästäkseen on pakko alkaa tehdä väitöskirjaa jo opiskelijana. Kaavailujen mukaan valintapisteitä voisi kerryttää kandiaikana tutkimuksesta mutta ei käytännön työkokemuksesta.

Millaisiin tilanteisiin tämä voi johtaa?

− Esimerkiksi kesätyön hakemisen sijaan kannattaisikin ehkä taktikoida ja käyttää sama aika tutkimuksen tekemiseen. Ylipäänsä opiskeluajan stressi kasvaisi. Tieteellinen työ on totta kai tärkeää, mutta sen motiivina pitäisi olla aito kiinnostus.

− Lisäksi kandit pelkäävät, että oma erikoistumisala pitää lukita hyvin varhain. Enää ei voisi kokeilla erilaisia lääkärintöitä ja testata, mikä olisi itselle se sopivin vaihtoehto.

– Myös yleislääketieteen tilanne huolestuttaa. Ehdotettu pisteytys ei kannusta perusopintojen jälkeen hakeutumaan terveyskeskuspalveluun vaan suoraan erikoisalalle. Perusterveydenhuollon kandityötkään eivät välttämättä houkuttele, ellei niistä saa valintapisteitä.

Millaista mallia Medisiinariliitto ehdottaa?

− Tieteellisten näyttöjen painotusta pitää kohtuullistaa. Lisäksi kandiajan sijaisuudet tulisi huomioida. Tämä tukisi juuri sitä osaamisperusteisuutta, jota uudistukselta halutaan.

– Muutos tuo kaivattua läpinäkyvyyttä. Mutta onpa uusi linja millainen tahansa, siitä pitää tiedottaa ajoissa. Meitä juuri nyt opiskeleviahan asia eniten koskettaa.

Miltä huolet kuulostavat, uudistuksen aluekoordinaattori, neurologi Johanna Rellman?

− Tavoite luoda oikeudenmukainen valintatapa on lähtenyt nimenomaan nuorilta lääkäreiltä. Emme voi jatkaa nykykäytäntöä, jossa yhteiset säännöt puuttuvat. Murrosvaihe on ymmärrettävästi ikävä, mutta jatkossa selkeät kriteerit vähentävät stressiä.

Lue myös

− Medisiinareiden ääni kuuluu ehdottomasti, kun ehdotus yhä tarkentuu. Tieteellisten meriittien painoarvoa pisteytyksessä on jo pienennetty. Selvitimme muiden maiden malleja, ja tieteellinen työ otetaan kaikkialla huomioon. Pohdintojen jälkeen esimerkiksi monivalintatentti, opintoarvosanat ja suosituskirjeet kriteereinä hylättiin.

Miksi kandiajan sijaisuudet eivät kerrytä pisteitä?

− Erikoislääkärikoulutus on ammatillista jatkokoulutusta, jota STM:n asetus säätelee. Tämä vuoksi kriteerinä ei voi käyttää opiskelijan ohjattua ja valvottua työtä. On hieno ja kansainvälisestikin poikkeuksellinen käytäntö, että lääketieteen opiskelija saa toimia lääkärin sijaisena.

− Luotan nuorten lääkäreiden haluun kartuttaa osaamistaan käytännön työssä. Eikä uusi menettely poista työnantajien tarvetta kesä-, äitiysloma- tai muihin sijaisuuksiin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030