Lehti 47: Ajan­kohtai­sta 47/2000 vsk 55 s. 4820

Aki Lindén aloittaa V-S:n sairaanhoitopiirin johtajana vuodenvaihteessa Mahdoton tehtävä innostaa

Ulla Järvi

Lääninlääkäri Aki Lindén väitti takavuosina yliopistosairaalan johtamista mahdottomaksi tehtäväksi.

Vahvojen asiantuntijanäkemysten, ammattiliittojen vaatimusten, potilaiden oikeuksien ja kuntien talousintressien yhteensovittaminen tuntuu kuitenkin nyt äärettömän mielenkiintoiselta.

- Jos voisin, lupaisin henkilökunnalle vuodenvaihteessa johtajan virkaan astuessani työrauhan ja mahdollisuuden keskittyä vain perustehtävään eli ihmisten hoitamiseen. Valitettavasti tämä muu maailma ympärillä muuttuu niin kovaa vauhtia, ettei pysähtymiseen ole varaa, sanoo Länsi-Suomen lääninlääkärin viran jättävä Aki Lindén.

Asioiden selkiyttämistä Lindén kuitenkin lupailee. Hän haluaa saattaa heti alkuvuodesta loppuun tehtävien väliaikaisuudet ja virkakierron. Nythän valtaosa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtoviroista on täytetty ihmisillä, joiden titteleiden edessä lukee vs. tai va. Haussa on parhaillaan myös yhden ns. blokkijohtajan eli operatiivisen yksikön ylilääkärin virka.

Aloittaessaan piirin johtajana Linden myös päättää aikakauden, jolloin sairaanhoitopiirillä ja TYKS:llä oli erillinen hallinto ja johto. Lindéniin kohdistuvat poikkeuksellisen kovat odotukset. TYKS:n lääkärit saivat kovalla rytinällä syksyllä korjattua palkkojensa jälkeenjääneisyyttä, mutta eripuraa syntyi sen jälkeen muun henkilökunnan keskuudessa, joiden korotusprosentit eivät olleet anestesialääkärien tasolla. Jäsenkuntien johto katsoi olevansa pakkoraossa; jollei korotuksia tulisi, väki uhkasi lähteä.

- Ei välttämättä kuulosta kovin hohdokkaalta johtamiselta, mutta mielestäni tehtäväni on nyt toimia viestinviejänä piirin eri toimijoiden välillä. Aion kiertää yksiköt ja kunnat, kuunnella, mitä ihmisillä on sanottavana ja välittää heidän puheitaan eteenpäin, Lindén sanoo.

Lääkäriys voi olla etu

Aki Lindén naurahtaa ironiselle huumorilleen uskollisena, että Varsinais-Suomen sh-piirin johtajuus ei kuulunut urasuunnitelmiin.

Hän ei edes huomannut viran olevan auki ennen kuin sai erään puhelinsoiton viime kesänä. Viran täytöstä sukeutui yllättävän kova poliittinen peli turkulaiseen tyyliin, jossa Lindénin lääkäriys yhtäkkiä koituikin hänelle eduksi. Poliittisesta sitoutumisestaan huolimatta hän osoittautui myös persoonaksi, joka kelpasi niillekin, joilla oli ns. oman puolueen ehdokas.

Lindénillä on erittäin vankka hallintokokemus mm. Porin terveysviraston päällikkyydestä ja STM:n projekteista. Lääninlääkäri-vuosien aikana tuli opittua terveydenhuollon juridiikkaa.

Lue myös

-Hallinto on kiinnostava tehtäväkenttä, jossa riittää työtä ja jossa omat ideat tulevat punnituiksi. Luin juuri taas kertaalleen erikoissairaanhoitolain ja olen kovasti miettinyt sairaanhoitopiirin tehtävää. Se tuntuu valtakunnassa olevan parhaillaan jotenkin hukassa, ja piireissä on täysin vastakkaisiakin näkemyksiä.

- Sairaanhoitopiiri ei mielestäni voisi olla puhtaasti pelkkä tilaajaorganisaatio, joka irrottautuu kaikesta tuotantovastuusta. Toisaalta vaikea kuntienkaan on toimia täysivertaisina tilaajina mallissa, jossa sairaanhoitopiiri huolehtisi pelkästä palvelujen tuottamisesta. Tilaaja-tuottaja-malli toimii mielestäni keskusteluyhteytenä, mutta juridisesti sairaanhoitopiirin on oltava vastuussa palvelujen tuottamisesta, Lindén korostaa.

Koska paikalleen uinahtamista Lindén ei väelleen luvannut, odotettavissa lienee muutoksen virtaan astuminen. Uusi johtaja on hyvin kiinnostunut alan uusista ideoista, kuten esimerkiksi yksityis-HYKS:stä ja Tampereen Coxa-keskuksesta.

- Meillä Turussa olisi sairaalakin valmiina sijoittumaan yksityisen ja julkisen palvelutuotannon välimaastoon, heittää Aki Lindén ja katsahtaa kirurgisen sairaalan suuntaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030