Lehti 48: Ajan­kohtai­sta 48/2000 vsk 55 s. 4922

Alkoholinkäyttö puheeksi siinä kuin muutkin elintapariskit

Terveyskeskuslääkärit eivät vieläkään puutu potilaidensa alkoholinkäyttötottumuksiin, ennen kuin haitat ovat ilmeisiä. Kuitenkin entuudestaan tiedetään, että jo alkoholinkäytön puheeksi ottaminen hillitsee potilaiden riskialtista juomista.

Myös WHO suosittelee kaikkien potilaiden alkoholinkäytön selvittämistä perusterveydenhuollossa.

MD Marja Aira haastatteli Kuopion yliopistossa tarkastettua väitöskirjaansa varten 35 terveyskeskuslääkäriä neljästä terveyskeskuksesta ja tutki lisäksi työikäisten potilaiden terveyskertomuksiin tehtyjä merkintöjä alkoholista.

- Alkoholinkäyttö on tärkeä elämäntapariskitekijä, joka pitäisi ottaa potilaan kanssa puheeksi muiden riskitekijöiden rinnalla, Marja Aira sanoo.

Potilaan alkoholinkäytön selvittely oli vähäistä, vaikka potilaalla oli sairaus, johon alkoholinkäyttö vaikuttaa, kuten verenpainetauti, diabetes tai sydämen rytmihäiriöt.

- Lääkärien koulutuksessa painotetaan alkoholismia ja alkoholisairauksia, mutta ei alkoholinkäyttöä elämäntapariskitekijänä. Haastattelemani lääkärit esimerkiksi tunsivat melko huonosti alkoholinkäytön riskirajoja.

Marja Airan mielestä kysymystä pitäisikin käsitellä yleislääketieteen opetuksessa. Haastateltujen, eri ikäisten lääkärien opintojen aikana alkoholista oli puhuttu eniten psykiatrian opintojen yhteydessä.

Marja Airan mukaan lääkärit kokevat vaikeaksi selvittää, paljonko potilaat käyttivät alkoholia, koska nämä kuitenkin vähättelevät käyttöään.

- Lääkärit myös ajattelevat, että alkoholi on potilaan mielestä arkaluontoinen asia. Tämänkin takia sitä on vaikea ottaa puheeksi.

Lue myös

- Toisaalta lääkärit tunsivat olevansa keinottomia, vaikka tunnistivat ongelman. Terveysneuvonnan vaikutukseen he eivät oikeastaan luottaneet, eikä tähän ongelmaan voi tarjota laastaria, kuten tupakointiin, Marja Aira sanoo.

- Potilaat ovat kuitenkin valmiit keskustelemaan alkoholinkäytöstään, kun asia otetaan esille elämäntapariskitekijänä. Käydään yhdessä läpi, paljonko potilas käyttää alkoholia ja pohditaan yhdessä, onko kulutus haitallista ja mistä olisi helpointa vähentää, hän kuvaa.

Potilaalle kannattaa asettaa konkreettisia tavoitteita: jos nyt kuluu kori olutta ja kaksi pulloa kirkasta viinaa viikossa, voisiko vähentämisen aloittaa jättämällä ensiksi väliin sen toisen pullon? Edistymistä pitäisi seurata kontrollikäynnein.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030