1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ammatti vaikuttaa munuaissyövän riskiin
Ajan­kohtai­sta

Ammatti vaikuttaa munuaissyövän riskiin

Lääkäreillä 19 prosenttia suurempi riski sairastua kuin väestössä keskimäärin.

Ammatti vaikuttaa munuaissyövän riskiin Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Munuaissyövän ja munuaisaltaan syövän riski vaihtelee ammattien välillä, havaitsi MD Irmina Michalek epidemiologian väitöstutkimuksessaan. Tutkimuksen mukaan tupakoinnilla vakioitu kyseisten syöpien ilmaantuvuus on selvästi suurentunut monissa korkean koulutuksen vaativissa ammateissa ja turvallisuusalan työntekijöillä.

Väitöskirjassa käytettiin Nordic Occupational Cancer Study (NOCCA) -tutkimuksen aineistoa kaikista Pohjoismaista. Tutkimusväestöön kuului 14,9 miljoonaa ihmistä.Koko aineistossa oli mukana 85 940 munuaissyöpätapausta ja 11 237 munuaisaltaan syöpätapausta.

Tampereen yliopiston tiedotteen mukaan väitöskirja on toistaiseksi maailmanlaajuisesti eniten syöpätapauksia sisältävä tutkimusprojekti ammatin yhteydestä munuaissyövän ja munuaisenaltaan syövän ilmaantuvuuteen.

Munuaissyövän riski oli hammaslääkäreillä 32 prosenttia, toimittajilla 20 prosenttia ja lääkäreillä 19 prosenttia suurempi kuin väestössä keskimäärin, kun huomioitiin ammattiryhmittäiset erot tupakoinnissa. Metsureilla taas riski oli 18 prosenttia pienempi.

Lue myös

Tupakoinnilla vakioitu munuaisaltaan syövän riski oli suurentunut lääkäreillä 63 prosenttia, taiteilijoilla 43 prosenttia ja turvallisuusalan työntekijöillä 38 prosenttia. Keskimääräistä pienempi riski oli metsureilla (49 prosenttia), maanviljelijöillä (24 prosenttia) ja kouluttamattomilla rakennusalan työntekijöillä (22 prosenttia).

Tupakointi ei selitä kaikkea ammattiryhmien välistä vaihtelua. Monia kohonneen riskin ammatteja yhdistää työn alhainen fyysinen rasittavuus.

MD Irmina Maria Michalekin epidemiologian alaan kuuluva väitöskirja Occupational exposures and risk of kidney and renal pelvis cancer in the Nordic countries tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa torstaina 31. lokakuuta.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Suomen EU-aloite sai tukea Euroopan lääkäreiltä

Hyvinvointitalouden arvioidaan nostavan ihmiset politiikan keskiöön.

Ajassa
Konrad ReijoWaara -palkinnon sai Jorma Paavonen

Naistentautien emeritusprofessori Paavonen on yksi siteeratuimpia suomalaisia tutkijalääkäreitä.

Ajassa
Masennussuositus päivitetään

Depression Käypä hoito -suosituksen uusi versio julkaistaan tammikuun alussa.

Työssä
Urheilijapojan hankala yskä – tapauksen ratkaisu

Kilpatasolla juoksua harrastava 15-vuotias nuorukainen tuli vastaanotolle kolme viikkoa jatkuneen tiukan yskän vuoksi.

Tiedepääkirjoitus
Liikunta toimii lääkkeenä moneen vaivaan

Vaikka liikuntaharjoittelun hyödyt tunnetaan jo varsin perusteellisesti, terveyden kannalta riittämättömästi liikkuvien osuus on edelleen suuri.

Ajassa
Ilmastonmuutos puhuttaa Euroopan lääkäreitä Helsingissä

Terveys on talouskasvun edellytys, muistutetaan hyvinvointitalousseminaarissa.