Lehti 48: Ajan­kohtai­sta 48/2004 vsk 59 s. 4694

Antibioottien hyödystä sepelvaltimotaudin ehkäisyssä ei näyttöä

Marianne Jansson

Havainnot infektioiden ja sepelvaltimotaudin yhteydestä käynnistivät viime vuosikymmenellä joukon tutkimuksia, joissa sepelvaltimotautitapahtumia on pyritty ehkäisemään antibioottihoidoilla. Näyttöä hyödystä ei kuitenkaan ole saatu. Vastikään julkaistu meta-analyysi, joka kokoaa yli 11 000 sekundaaripreventiopotilaan tiedot, päätyi siihen, että Chlamydia pneumoniae -bakteeriin kohdistettu makrolidiantibioottihoito ei vähennä sepelvaltimotautitapahtumia.

- Infektiot ovat sepelvaltimotaudin riskitekijä, mutta nykytietämyksen valossa tähän riskiin ei kannata vaikuttaa antibiooteilla, toteaa erikoislääkäri Juha Sinisalo Hyksin sisätautien klinikasta.

Stabiilia sepelvaltimotautia sairastavien tutkimuksissa tulokset ovat olleet erityisen niukat. WISARD-tutkimuksessa sydäntapahtumat vähenivät kolmen kuukauden antibioottihoidon aikana, mutta hyöty katosi heti hoidon loputtua. Epästabiilia angina pectorista sairastavilla inflammaatio on voimakkaampi ja infektioilla saattaisi olla suurempi merkitys kuin stabiilissa sepelvaltimotaudissa.

- Klamydiavasta-aineiden ja immunokompleksien on monessa tutkimuksessa osoitettu lisääntyvän plakkirepeämän eli infarktin jälkeen. Jos plakin repeämä johtuu infektion aktivoitumisesta, antibiootilla voisi olla positiivinen vaikutus. Näyttöä vain ei ole, toteaa Sinisalo.

Sinisalo on itse tutkinut klaritromysiinihoidon vaikutusta infarktipotilaiden ja epästabiilia anginaa sairastavien ennusteeseen. Circulationissa pari vuotta sitten julkaistussa tutkimuksessa ennuste kyllä parani, mutta toisaalta aineisto oli pieni.

Lue myös

- Pienissä tutkimuksissa on saatu positiivisia tuloksia, mutta niissä jopa sattumalla voi olla merkitystä. Suurissa tutkimuksissa hyötyä ei ole osoitettu. Tosin joissakin alaryhmäanalyyseissä on saatu viitteitä hoidon tuomasta hyödystä esimerkiksi tupakoiville diabeetikkomiehille, sanoo Sinisalo.

Juha Sinisalo uskoo, että antibioottihoitokokeilujen tie alkaa olla kuljettu. Seuraava vaihe saattaa olla katseiden suuntaaminen rokotuksiin.

- Influenssarokotus vähentää sepelvaltimotautitapahtumia, samoin pneumokokkirokote. Sitten kun klamydiaa vastaan saadaan kehitettyä rokote, sitä kokeillaan myös sepelvaltimotaudin lähtökohdista, arvelee Sinisalo.

Toinen mahdollisuus on lääke, jolla klamydia saadaan eradikoitua. Nykyhoidoilla tähän ei pystytä.

- Klamydiabakteeri pystytään suppressoimaan, mutta antibioottihoidon loputtua se pystyy replikoitumaan uudelleen, sanoo Sinisalo.


Kirjallisuutta
1
Wells BJ, Mainous III AG, Dickerson LM. Antibiotics for the secondary prevention of ischemic heart disease. A meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Intern Med 2004;164:2156-61.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030