Ajan­kohtai­sta 3/1995 vsk 50 s. 219

Antibioottien käyttö lisääntyy Ruotsissa

Ruotsin Riksstämmanissa esiteltiin äskettäin tutkimus, joka osoitti, että antibioottien käyttö on lisääntynyt Ruotsissa 30 %:lla viidessä vuodessa. Käyttö on kuitenkin varsin epätasaista maan eri osissa. Malmön seudulla käytetään kaksi kertaa enemmän antibiootteja kuin joissakin maan pohjoisissa lääneissä. Tämän selitettiin johtuvan yksinomaan lääkäritiheydestä, koska eroja infektiotautien esiintyvyydessä ei ole.

Malmön läänissä antibioottiresistenssi onkin muodostunut suureksi ongelmaksi. Multiresistenttia pneumokokkikantaa ei tosin ole vielä todettu, kuten Islannissa, jossa lasten akuuttia otiittia joudutaan hoitamaan sairaalassa i.v. antibiooteilla. On kuitenkin odotettavissa, että tämä bakteeri leviää nimenomaan Malmön seudulla, jossa antibiootteja käytetään enemmän kuin Islannissa. Tämä bakteerikanta on jo olemassa Ruotsissa.

Tutkimuksessa todettiin, että seitsemän kymmenestä lasten akuutista hengitystieinfektiosta hoidetaan antibiooteilla, vaikka tauti on 90 %:ssa tapauksista virustauti. Jos diagnostiikka ja hoitokäytäntö saataisiin järjestykseen, laskisi anti- bioottien kulutus viidenneksellä.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030