1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Arkkiatri Risto Pelkosen lahjakeräys tuotti merkittävän summan
Ajan­kohtai­sta

Arkkiatri Risto Pelkosen lahjakeräys tuotti merkittävän summan

Lahjarahaston tuotto suunnataan nuorten tutkijoiden kliiniseen lääketieteelliseen ja hammaslääketieteelliseen tutkimustyöhön.

Arkkiatri Risto Pelkosen lahjakeräys tuotti merkittävän summan Kuva 1 / 1 Kuva: Jussi Helttunen

Arkkiatri Risto Pelkosen 90-vuotissyntymäpäivän kunniaksi perustettuun rahastoon on kertynyt lahjoituksina yli 280 000 euroa. Lahjarahaston tuotto suunnataan nuorten tutkijoiden kliiniseen lääketieteelliseen ja hammaslääketieteelliseen tutkimustyöhön.

Lääkärijärjestöt Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Suomen Lääkäriliitto ja Finska Läkaresällskapet onnittelivat 90-vuotiasta arkkiatri Risto Pelkosta perustamalla Suomen Lääketieteen Säätiön alaisuuteen lahjarahaston, jonka tuotto käytetään kotimaisen lääketieteellisen ja hammaslääketieteellisen tutkimustyön tukemiseen ja kohdennetaan erityisesti nuorille tutkijoille.

Onnittelijoita oli yhteensä 213, joista suurin osa yksityishenkilöitä. Yhteisöjä lahjoittajien joukossa oli 14.

Tiede on vahva vetovoima

Arkkiatri tunnetaan vankkumattomana tieteen puolestapuhujana. Nyt hän on huolissaan tutkimuksen nykytilasta ja tulevaisuudesta. Hänen mielestään olisi hyvä ymmärtää, että tiede ei ole taloudellinen kiviriippa vaan vahva vetovoima. Tulevaisuus on tieteellisessä tutkimuksessa, luovuudessa ja uuden oppimisessa.

– Tiedebarometrin mukaan kansalaisten luottamus tieteeseen ja tiedeyhteisöön, yliopistoon ja korkeakouluihin on suuri ja jatkuvasti kasvanut. Yhteisen rahan jaosta päättävän poliittisen vallan asenne on toinen. Tieteellisen tutkimuksen rahoitusta on jatkuvasti pienennetty vahvoista vasta-argumenteista ja tiedeyhteisön vastustuksesta huolimatta. Epävarmuus rahoituksesta ja tulevaisuudesta estää nuoria hakeutumasta tutkijan uralle. Juuri tämän vuoksi rahasto on perustettu, nuorten tutkijoiden tukemiseksi, Pelkonen sanoo tiedotteessa.

Lue myös

– Olen syvästi kiitollinen lääkäri- ja hammaslääkärijärjestöille tämän tärkeän rahaston perustamisesta. Sydämellinen kiitos kaikille niille yhteisöille ja kansalaisille, jotka ovat lahjassa mukana ja kartuttaneet rahaston pääomaa suurenmoisella tavalla. Keräyksen tulos kertoo uskosta tieteellisen tutkimuksen merkitykseen ja luottamuksesta Suomen Lääketieteen Säätiön toimintaan, Pelkonen jatkaa.

Rahasto toimii Suomen Lääketieteen Säätiön yhteydessä ja sen tuotto käytetään säätiön sääntöjen mukaisesti maamme lääketieteellisen tutkimustyön ja koulutuksen tukemiseen, ensisijaisesti nuorten tutkijoiden kliiniseen lääketieteelliseen ja hammaslääketieteelliseen tutkimukseen.

Kirjoittajat
Anne Seppänen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
"Vaaratilanteita on joka päivä"

Lääkärilehti pyysi kolmea lääkäriä ­arvioimaan käyttämäänsä potilastieto­järjestelmää.

Ajassa
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ei jatka Aster-hanketta

Taustalla ovat Keski-Suomen kuntien päätökset, joiden mukaan ei ole edellytyksiä siirtyä hankkeen toimitusvaiheeseen.

Ajassa
Koronarokotereaktiot eivät kuormita erikoissairaanhoitoa

Yksittäisiä potilaita on ollut sairaalahoidossa.

Ajassa
Professori Juha Tuominen Docrates Syöpäsairaalan hallitukseen

– On erittäin tärkeää, että suomalainen terveydenhoito, niin julkinen kuin yksityinenkin, kehittyy, sanoo Juha Tuominen.

Ajassa
Lääkäriliitto: Hyvinvointialueiden pystyttävä kohentamaan rapautunutta perusterveydenhuoltoa

Hyvinvointialueiden olisi velvoitettava tuottajiaan järjestämään potilailleen pääsy yleislääkärin vastaanotolle viikossa.

Tieteessä
Oireettomat koronainfektiot tavallisia ympärivuorokautisessa hoidossa

COVID-19-tauti on vanhuksilla usein oireeton tai vähäoireinen.