1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ateriakuvien jakamisesta apua pysyvään elämänmuutokseen?
Ajan­kohtai­sta

Ateriakuvien jakamisesta apua pysyvään elämänmuutokseen?

Tutkimus selvittää mobiilisovelluksen vaikutusta painonpudotukseen.

Ateriakuvien jakamisesta apua pysyvään elämänmuutokseen? Kuva 1 / 1 Kuva: VIKTOR KOCHETKOV / Adobe AOP

Gerontologinen ravitsemus ry tutkii mobiilisovelluksella annetun ryhmäohjauksen vaikutusta 55–65-vuotiaiden painonhallintaan ja elämänlaatuun. Tutkimukseen haetaan nyt ikäluokan edustajia, jotka asuvat pääkaupunkiseudulla, Kouvolan tai Jyväskylän alueella, ovat ylipainoisia (painoindeksi 25–40) ja käyttävät Android- tai iOS-käyttöjärjestelmän älypuhelinta.

Tutkittavat saavat kahden vuoden ajan kokonaisvaltaista elämänmuutosohjausta ja seurantatietoa terveydestään.

Tutkittavat arvotaan valmennus- ja vertailuryhmiin. Vertailuryhmän jäsenet saavat puolen vuoden ajan valmennusta ravitsemusterapeutilta ja jakavat sovelluksella kuvia aterioistaan ja kokemuksiaan elämäntapamuutoksesta ryhmän kanssa. Sovelluksella seurataan myös unen määrää, stressitasoa ja mielialaa.

Kaikkien tutkittavien elintapoja seurataan kahden vuoden ajan muun muassa verikokeilla, punnituksilla ja vyötärönympäryksen mittauksilla.

Tutkimusta johtava dosentti, ETT Merja Suominen uskoo, että tutkimus tarjoaa uusia menetelmiä terveydenhuollon käyttöön.

Lue myös

– Älypuhelinsovellukset ovat osoittautuneet tehokkaiksi apuvälineiksi painonpudotuksessa. Tutkimus tuo kaivattua lisätietoa niiden vaikutuksesta pysyvään painonhallintaan ja elämänlaatuun. Lisäksi se selvittää sosiaalisen tuen, unen ja mielialan merkitystä elämäntapamuutoksessa, sanoo Suominen tiedotteessa.

Tutkimus on osa valtakunnallista Muutos lautasella -hanketta, jonka avulla parannetaan eläkeikää lähestyvien toimintakykyä, ruokavaliota ja elämänlaatua älypuhelinsovelluksen avulla. Tavoitteena on myös madaltaa heidän kynnystään käyttää teknologiaa ja digitaalisia palveluja. Hanke toteutetaan vuosina 2018–2020, ja sitä rahoittaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Yksikin kysymys kertoo potilaan pärjäämisestä

Potilaan pärjäämisen tunnetta mittaavan PEI-mittarin osuvuus suomalaisessa terveyskeskusympäristössä on hyvä, ilmeni Elina Tolvasen väitöstutkimuksessa.

Tieteessä
Kuolleisuus väheni 15 prosenttia, kun ensihoitolääkäri osallistui vakavan aivovamman ensihoitoon

Väitöskirjan tehneen Toni Pakkasen mukaan ensihoitolääkärien antamalla hoidolla on myös merkittävä myönteinen kustannusvaikutus yhteiskunnalle.

Tieteessä
Endometrioosista laaja rekisteritutkimus

Tutkimuksen kohteena on 50 000 potilasta, kirjoittaa Yliopisto-lehti.

Ajassa
Metformiinivalmisteille vaatimus nitrosamiinitestauksesta

Euroopan lääkevirasto EMA ja kansalliset lääkeviranomaiset haluavat varmistaa potilasturvallisuuden varotoimenpiteenä.

Kommentti
Turmiolan Tommin kuurot korvat

Koronaviestinnässä olemme siirtyneet sota-ajan selkeydestä pitkittyvän kylmän sodan propagandaan, kirjoittaa Sally Järvelä.

Kolumni
Vanhuksen kuolema

Vuosi 2020 on tehnyt näkyväksi pari lausetta, jotka eivät millään jätä rauhaan, kirjoittaa Jani Kaaro.