1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ateriakuvien jakamisesta apua pysyvään elämänmuutokseen?
Ajan­kohtai­sta

Ateriakuvien jakamisesta apua pysyvään elämänmuutokseen?

Tutkimus selvittää mobiilisovelluksen vaikutusta painonpudotukseen.

Ateriakuvien jakamisesta apua pysyvään elämänmuutokseen? Kuva 1 / 1 Kuva: VIKTOR KOCHETKOV / Adobe AOP

Gerontologinen ravitsemus ry tutkii mobiilisovelluksella annetun ryhmäohjauksen vaikutusta 55–65-vuotiaiden painonhallintaan ja elämänlaatuun. Tutkimukseen haetaan nyt ikäluokan edustajia, jotka asuvat pääkaupunkiseudulla, Kouvolan tai Jyväskylän alueella, ovat ylipainoisia (painoindeksi 25–40) ja käyttävät Android- tai iOS-käyttöjärjestelmän älypuhelinta.

Tutkittavat saavat kahden vuoden ajan kokonaisvaltaista elämänmuutosohjausta ja seurantatietoa terveydestään.

Tutkittavat arvotaan valmennus- ja vertailuryhmiin. Vertailuryhmän jäsenet saavat puolen vuoden ajan valmennusta ravitsemusterapeutilta ja jakavat sovelluksella kuvia aterioistaan ja kokemuksiaan elämäntapamuutoksesta ryhmän kanssa. Sovelluksella seurataan myös unen määrää, stressitasoa ja mielialaa.

Kaikkien tutkittavien elintapoja seurataan kahden vuoden ajan muun muassa verikokeilla, punnituksilla ja vyötärönympäryksen mittauksilla.

Tutkimusta johtava dosentti, ETT Merja Suominen uskoo, että tutkimus tarjoaa uusia menetelmiä terveydenhuollon käyttöön.

Lue myös

– Älypuhelinsovellukset ovat osoittautuneet tehokkaiksi apuvälineiksi painonpudotuksessa. Tutkimus tuo kaivattua lisätietoa niiden vaikutuksesta pysyvään painonhallintaan ja elämänlaatuun. Lisäksi se selvittää sosiaalisen tuen, unen ja mielialan merkitystä elämäntapamuutoksessa, sanoo Suominen tiedotteessa.

Tutkimus on osa valtakunnallista Muutos lautasella -hanketta, jonka avulla parannetaan eläkeikää lähestyvien toimintakykyä, ruokavaliota ja elämänlaatua älypuhelinsovelluksen avulla. Tavoitteena on myös madaltaa heidän kynnystään käyttää teknologiaa ja digitaalisia palveluja. Hanke toteutetaan vuosina 2018–2020, ja sitä rahoittaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkärit tyytyväisiä ammatinvalintaan ja työhön

Lääkäri 2018 -tutkimuksessa selvitettiin vuosina 2007–2016 valmistuneiden lääkäreiden ajatuksia.

Työssä
Lääkinnälliset laitteet

– mitä lääkärin tulee tietää?

Ajassa
Rannekkeen avulla lääkitys kohdilleen

Parkinson-potilaan oireiden vaikeusaste ja vaihtelu voidaan mitata kotioloissa.

Tieteessä
Työikäisten polven tekonivelleikkaus kannattaa

Leikkauksella saavutetaan merkittävää kivun lievitystä ja toimintakyvyn parantumista, osoittaa väitöstutkimus.

Blogi
Titteli ei kerro kaikkea

PhD:n puuttuminen ei tarkoita, etteikö kollega voisi olla henkisesti tutkija ja vieläpä taitava sellainen, kirjoittavat Laura ja Toni Seppälä Baltimoresta.

Ajassa
Näin toimit, jos epäilet koronavirusta

THL laati ohjeet terveydenhuollon ammattilaisille.