Lehti 5: Ajan­kohtai­sta 5/2002 vsk 57 s. 501

Automaattinen sydämen rytminsiirtolaite oltava julkisilla paikoilla

Ulla Toikkanen

Kardiologit halusivat tänä vuonna vuosikokouksessaan kiinnittää erityistä huomiota sydänpotilaan ensihoitoon Suomessa. Sydäninfarktiin kuolee maassamme vuosittain noin 13 000 ihmistä. Kohtauksen saaneista miehistä kuolee noin 30 % ja naisista 20 %, ennen kuin he ehtivät sairaalaan. Kuolleisuus sydäninfarktiin on Suomessa suurempi kuin muissa länsimaissa.

Kun sydän pysähtyy, on noin 5 minuuttia aikaa käynnistää se ennen pysyvän aivovaurion syntymistä. Automaattinen rytminsiirtolaite (AED, automatic external defibrillator) on tullut uudeksi apukeinoksi hätäsoiton ja painantaelvytyksen lisäksi. Laite tunnistaa automaattisesti sydänpysähdyksen yleisimmän syyn, kammiovärinän, ja se palauttaa sähköiskulla sydämen rytmin normaaliksi. Tämän jälkeen ambulanssi kuljettaa potilaan sairaalaan.

Laite on helppokäyttöinen, ja se ohjaa puheen avulla käyttäjää toimimaan oikein. Usein jo ensimmäinen isku käynnistää potilaan sydämen, ja hänen tajuntansa palaa. Uusimpien tutkimusten mukaan laite tunnistaa 98 % vakavista rytmihäiriöistä, eikä se tee juurikaan vääriä tunnistuksia.

Lue myös

Kardiologien mielestä automaattisia rytminsiirtolaitteita pitäisi hankkia julkisille paikoille, kuten mm. tavarataloihin, asemille, ostoskeskuksiin sekä suuriin yleisötapahtumiin. Suomessa on tällä hetkellä yli 10 laitetta, mutta niitä tarvitaan huomattavasti enemmän. Rytminsiirtolaitteita tulisi olla yhtä tiheässä kuin pankkiautomaatteja. Hinnaltaan laite on varsin edullinen: se maksaa noin 3 000-4 000 euroa. Markkinoille on tulossa myös yksinkertaisempia, noin 1 000 euroa maksavia laitteita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030