Ajan­kohtai­sta

Biopankeissa ja syöpäkeskuksissa ihmetellään, miksi valtionavustukset viipyvät

Koronapandemia ja useat yhteensattumat ovat hankaloittaneet rahoituspäätösten tekemistä.

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Biopankeissa ja syöpäkeskuksissa ihmetellään, miksi terveysalan kasvustrategiaan liittyvät valtionavustukset viipyvät.

Viime kesänä jätettyihin hakemuksiin ei ole saatu päätöksiä sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) useista annetuista määräajoista ja lupauksista huolimatta. Tämä viivästyttää suunniteltuja hankkeita esimerkiksi biopankkitoiminnan harmonisoimiseksi ja kehittämiseksi.

Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategia on julkistettu jo vuonna 2014 ja Sanna Marinin hallitus on siihen sitoutunut. Rahoituspäätökset ovat kuitenkin viivästyneet. Viimeisin haku päättyi viime kesänä ja esimerkiksi Biopankkien Osuuskunta Suomi - FINBB edustaen kaikkia sairaalabiopankkeja ja Helsingin Biopankki osallistuivat hakuun. Päätöksiä odotettiin ensin vuoden vaihteessa ja sitten 12. huhtikuuta, mutta ne ovat vieläkin tulematta.

– Hankkeet olivat sairaalabiopankkitoimintaa edistäviä kehityshankkeita, joissa on kyse biopankkitoiminnan harmonisoinnista ja kehittämistä niin, että saisimme kehitettyä yhteistä rintamaa, kertoo Helsingin Biopankin johtaja Eero Punkka.

Punkan mukaan rahoituspäätösten viipyminen tuottaa epävarmuutta.

– Ongelmia seuraa, kun suunnitellaan tulevaisuutta rahoitusten varaan ja pidetään henkilöitä vähän kuin varalla. Se vaikuttaa muihin projekteihin ja voi olla, että ihmiset kyllästyvät jossain vaiheessa odottamaan, hän sanoo.

Missä on järjestelmän valuvika?

Toimitusjohtaja Marco Hautalahti FINBB:stä on huolissaan siitä, että terveysalan kasvustrategia vaarantuu, kun rahoitusten saaminen viivästyy ennakoimattomasti.

– Emme ole saaneet hakemuksiin kommentteja ministeriöstä. On ollut vaikea ymmärtää mistä tämä johtuu: jos hakemukset olisivat olleet huonoja, niihin olisi varmaan tullut kommentteja ja kysymyksiä, Hautalahti sanoo.

– Suomessa on loistava tahtotila terveysalan kasvustrategiasta ja kaikki puolueet ovat siitä samaa mieltä. Olisimme valmiita toteuttamaan strategiaa ja tekemään asioita, mutta tämä vie uskoa siihen, kuinka vakavasti strategia pitäisi ottaa, Hautalahti sanoo.

Hän näkee, että tästä tilanteesta pitäisi ottaa opiksi ja tunnistaa, missä on järjestelmän valuvika.

– Miten varmistamme, että pystymme jatkossa toteuttamaan hienot hankkeet?

Syöpäkeskukset odottavat tukiaan

Myös syöpäkeskuksissa on kärsitty rahoitusten viivästymisestä. Hakemukset on jätetty yli vuosi sitten ja useat luvatut päivämäärät ovat menneet ohi. Rahat ovat edelleen saamatta, mutta nyt ne on luvattu maksaa touko-kesäkuun vaihteessa. Syksyllä tehtyyn viralliseen tietopyyntöön alueelliset syöpäkeskukset saivat vastauksen, että hakemukset on käsitelty jo huhtikuussa 2020.

– Eteläisessä syöpäkeskuksessa meillä on ihan hyvä sopijaosapuolten rahoitus ja olemme aloittaneet melkein kaikki hakemukseen kirjatut hankkeet. Olemme luottaneet siihen, että STM:n rahoitus tulee kyllä jossain vaiheessa, sanoo Eteläisen syöpäkeskuksen johtaja Mika Mustonen.

Esimerkiksi kaikkia hoitosuositusten asiantuntijaryhmiä ei kuitenkaan ole pystytty tukemaan. Myös koordinoiva syöpäkeskus ja sen toiminnan käynnistyminen kärsivät rahoituksen puutteesta.

Lue myös

Punkalla, Hautalahdella ja Mustosella on ymmärrystä sille, että koronavuosi on ollut poikkeuksellisen kiireinen STM:ssä.

– Olisi kuitenkin toivottavaa, että tällaiset tavallaan rutiiniasiat hoidettaisiin pois pöydältä, Mustonen sanoo.

Rahat maksuun tässä kuussa?

Johtaja Tuula Helander STM:n turvallisuus- ja terveysosastolta kertoo, että useat ikävät ja poikkeuksellisetkin yhteensattumat ovat aiheuttaneet viivästyksiä valtionavustuspäätösten tekemiseen. Myös koronapandemian ministeriöön tuomat paineet ovat vaikuttaneet asiaan omalta osaltaan.

– Tavoitteena on, että rahoituspäätökset tulisivat tässä kuussa. Ministeri allekirjoittaa ne, enkä voi hänen puolestaan luvata asioita, mutta tämä on virkamiesvalmistelun näkemys, Helander sanoo.

Toukokuun aikana pitäisi myös avautua uusi rahoitushaku biopankkien hankkeille.

Helander rauhoittelee huolia siitä, että valtionavustukset vanhenisivat vuoden lopussa. Näin ei hänen mukaansa ole käymässä, vaan valtionavustuksen käyttöajan pidennystä on valmisteltu tuleviin päätöksiin.

Kirjoittajat

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030