Lehti 30: Ajan­kohtai­sta 30/2000 vsk 55 s. 2868

Eläkkeelle siirtymisikä kääntynyt lievästi nousuun

Eläkkeelle siirtymisikä nousi viime vuonna 59 vuoteen, eli korkeammaksi kuin kertaakaan koko 1990-luvulla, ilmenee Kansallisen ikäohjelman seurantaraportista.

- Suunta on selvästi kääntynyt. Keskimääräinen eläkkeelle siirtymisikä oli hyvin pitkään laskussa, joten tietty virstanpylväs on nyt ilmeisesti saavutettu, sanoo erikoissuunnittelija Pertti Linkola työministeriöstä.

Myös todellinen työelämästä poistumisikä näyttää hänen mukaansa olevan nousussa.

- Työelämästä poistutaan yhä enemmän vaiheittain. Eläkeikää laski työttömyyseläkejärjestelmä ja poistuminen eläkkeelle työttömyyden kautta. Nyt kun työllisyys on parantunut, ikääntyneet eivät joudu enää työttömiksi yhtä herkästi kuin aikaisemmin, ja siten myös todellinen työelämästä poistumisikä nousee. Ilmeisesti on tapahtunut myös asennemuutos. Kun pahimman saneerauspaineen yli on päästy, niin huomataan kokemuksellakin olevan merkitystä, Linkola arvioi.

Työelämästä poistutaan jossain määrin myös osa-aikaeläkkeen kautta. Osa-aikaeläke on Linkolan mukaan varsin yleinen sellaisissa ryhmissä, jotka aikaisemmin tekivät työtä täyden työiän. Osa-aikaeläkkeellä oli vuonna 1997 noin 7 000, mutta viime vuonna arvion mukaan jo yli 18 000 työntekijää.

Ikääntyneiden työllisyysaste koheni seurantaraportin mukaan viime vuonna lähes yhtä selvästi kuin nuorten. 50-64-vuotiaiden työllisyysaste onkin nyt lähimpänä lamaa edeltänyttä tilannetta. Etenkin naisten työllisyys parani. 54- ja 57-vuotiaiden naisten työllisyysaste on nyt jopa parempi kuin korkeasuhdannevuonna 1989.

Lue myös

Ikäryhmänsä työllisyyden kohenemisesta huolimatta ikääntyneiden työttömyys on selvästi suurempaa kuin muissa ikäryhmissä. Ongelmia on edelleen varsinkin työttömäksi joutuneiden uudelleen työllistymisessä.

Työelämästä poistuminen yleistyy 55 ikävuoden jälkeen. Kun 50-vuotiaista oli töissä melkein 80 % vuonna 1998, niin 58-vuotiaista oli töissä enää vajaat puolet ja 64-vuotiaista vain 10 %.

60-64-vuotiaista on eläkkeellä vajaat 80 % ja vähemmän kuin 5 % työttöminä. Työelämästä poissa olleista 50-59-vuotiaista taas oli työttömiä lähes puolet. Työttömien määrä kasvoi tässä ikäryhmässä laman aikana rajusti ja jäi pysyvästi suureksi. Työttömänä olevat ovat yleensä eläkeputkessa ja odottavat pääsyä työttömyyseläkkeelle 60 ikävuoden jälkeen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030